Международен анализатор: "Хамас" ще бъде победител, но хората ще платят цената

Въобще не става въпрос за парче земя, смята Давид Леви

13.05.2021 | 21:50 Редактор: Десислава Атанасова

Не стихва израело-палестинският конфликт. Групировката "Хамас" изстреля нови ракети към Тел Авив и Ерусалим. Израел започна и да придвижва към границата с Газа военни части. На прага на война ли са Израел и Палестина? 

"Поводът за този конфликт е спор за някакви имоти в един от кварталите, който не е нов. Това е нещо, което се случва там и това беше използвано. И въобще не става въпрос за парче земя, това става по време на свещения за мюсюлманите Байрам.  Това е подходящ момент за нагнетяване на напрежение. "Хамас", като терористична групировка, има нужда от насилие, за да може да привлече вниманието към себе си, и за съжаление тя ще бъде победител. Те печелят от това нещо, но цената ще платят хората". Това заяви в "Денят ON AIR" международният анализатор Давид Леви.

И допълни, че този път има нещо по-различно в този конфликт.

"Този път "Хамас" е по-силен, показва технически възможности. Трябва да се замислим какво става с парите, които се получават за помощи в Газа. Всички тези пари отиват или за корупция, или за превъоръжаване", категоричен е Леви.

Той даде своята прогноза за края на военните действия. 

"Предполагам още няколко дни в този интензитет. Преговорите за правителство на промяната са се провалили, Което означава нови, пети по ред избори. Там "Хамас" води сценария в последните години, а Израел ще води, когато се води от друг лидер", посочи анализаторът. 

Ролята на Европа в този конфликт

"Европа отдавна се е самоизключила като играч на международната сцена. Опитът да заеме лидерската позиция е на Франция.  Историята се твори от личности, Германия търси своя лидер, други сили нямат такива заявки. В Източна Европа - Орбан, но той е краен", каза още Давид Леви.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


2
2 rate up comment rate down comment 1
Тереза Обретенова
преди 2 години
Докато има евреи, винаги ще има проблеми!! Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 2 години
Кой печели от всичко това е въпросът и защо точно сега? Сигнализирай за неуместен коментар