Бедните страни разполагат с едва 17% от всички ваксини срещу коронавируса

Тези данни огласи в Женева генералният директор на СЗО

13.05.2021 | 16:45 Редактор: Юлия Христова
Бедните страни разполагат с едва 17% от всички ваксини срещу коронавируса

Страните с ниски и средни доходи, в които живее над половината население на Земята, разполагат само със 17 процента от всички ваксини срещу коронавируса, а най-богатите държави - с 83 на сто. Тези данни огласи днес в Женева на Глобалния форум за изследвания и иновации генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус, предаде ТАСС.

"Най-богатите страни получиха 83 на сто от ваксините. Същевременно държавите със средни и ниски доходи получиха едва 17 на сто, независимо че именно в тях живее над половината население на Земята", каза той. По думите му СЗО "прави всичко възможно, за да реши проблема с неравенството в рамките на механизма Ковакс и други глобални инициативи".

Световната общност трябва да разшири сътрудничеството в борбата с пандемията "с участието на различни партньорства и научни групи", заяви Гебрейесус. "Има нереализиран научен потенциал на глобално равнище", констатира той и добави, че това важи особено за страните от "глобалния Юг", предаде БТА.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК