Първи смъртни случаи на Еверест за сезона: Загинаха двама алпинисти

Починалите са от САЩ и Швейцария

13.05.2021 | 09:08 Редактор: Тодор Петров
Първи смъртни случаи на Еверест за сезона: Загинаха двама алпинисти

Двама алпинисти, един от САЩ и един от Швейцария, са загинали на връх Еверест. Това са първите смъртни случаи за сезона тази година, съобщиха организаторите на експедицията в Непал.
 
"Двама алпинисти починаха в сряда," каза Мингма Шерпа от Seven Summit Treks пред AФП. Швейцарският алпинист е починал близо до върха, след като го е достигнал и е бил много изтощен, каза Чханг Дауа Шерпа от същата организация. 
 

"Изпратихме двама допълнителни шерпи с кислород и храни, за съжаление шерпите не можаха да го спасят", написа той в Instagram.
 
Американският алпинист е стигнал до Хилари Степ, но му помогнали да се върне, след като претърпял снежна слепота и изтощение, съобщиха организаторите. Той е достигнал лагер 4, но по-късно е починал, пише БГНЕС.
 
През последните сезони на Еверест се наблюдава скок в броя на алпинистите. Това води до пренаселеност и дава обяснение за множество смъртни случаи. 

Пандемията унищожи миналогодишния сезон, но Непал облекчи карантинните правила, за да привлече повече алпинисти, въпреки трудностите при лечението им, ако се заразят с вируса.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Май не са били баш алпинисти, а туристи.Жалко, че неподготвени физически хора се осмеляват да се изкачват на такива опасни места. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
Не мога да ги разбера тези хора Сигнализирай за неуместен коментар