С 3 млрд. евро - Италия подпомага засегнати от вируса компании

Новият фонд ще бъде финансиран главно чрез специални дългови емисии

12.05.2021 | 23:08 Редактор: Десислава Атанасова
С 3 млрд. евро - Италия подпомага засегнати от вируса компании

Италия ще стартира нов фонд, финансиран с първоначални 3 милиарда евро, за да помогне на своите компании, засегнати от коронавируса, да наберат капитал.

Новият фонд, наречен „Patrimonio Rilancio“, ще бъде финансиран главно чрез специални дългови емисии и ще функционира като инструмент със специално предназначение, управляван от държавния кредитор и инвеститор в акции Cassa Depositi e Prestiti (CDP).

170-годишният CDP, който хазната контролира със 83% участие, играе все по-активна роля в Italy Inc, за да държи стратегическите активи в национални ръце и да смекчи икономическите щети, причинени от пандемията.

Държавният дълг на Италия, пропорционално най-високият в еврозоната след Гърция, достигна рекордните 155,6% от БВП в края на 2020 г. и се прогнозира, че ще се изкачи до 159,8% тази година, най-високото ниво в следвоенната история на Италия.

Възползвайки се от по-гъвкавия подход на ЕС за държавна помощ в условията на рецесия, фондът е насочен към нефинансови предприятия в остри затруднения с приходи над 50 милиона евро, съобщава БГНЕС.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК