Германия: Крайно време е ЕС да започне преговори с Албания и Северна Македония

Берлин настоява за бърз старт на процедурата за еврочленството им

12.05.2021 | 11:08 Редактор: Здравко Черкезов
Германия: Крайно време е ЕС да започне преговори с Албания и Северна Македония

Германското правителство настоява за бърз старт на преговорите с Албания и Северна Македония за членство в ЕС. Германският държавен министър по европейските въпроси Михаел Рот каза днес (11 май), че по отношение на критериите за приемане двете страни "се справят", тъй че ЕС "трябва колкото е възможно по-скоро" да изпълни обещанията си. Според него вече е "крайно време" преговорите да започнат.

Държавите от ЕС още в началото на миналата година се договориха за присъединителни преговори с двете балкански страни. Все още няма обаче Рамково споразумение както за конкретната дата, на която да започнат преговорите, така и за тяхното протичане.

Агенция Франс прес припомня, че членката на ЕС България досега блокира старта на преговорите със Северна Македония с обвинението, че съседната страна не отстъпва в споровете по исторически и културни въпроси. По-специално София настоява Северна Македония да признае българските корени на своите език, население и история, уточнява агенцията.

Португалското председателство на ЕС се надява още през юни да свика присъединителна конференция, която да даде стартовия изстрел за преговорите с Албания и Северна Македония. Положението обаче в момента допълнително се усложнява от факта, че в България има служебно правителство, след като избраният през април парламент не успя да състави кабинет, а нови избори ще има през юли, съобщава Франс прес, цитирана от DW.

Нееднократно се отправят призиви в настоящата заплетена ситуация да се разделят процедурите на Албания и Северна Македония, за да може поне Тирана да започне преговорите. Германското правителство обаче отхвърля тази идея. След консултации с външните министри от ЕС Върховният представител по външните работи на ЕС Жозеп Борел също каза, че няма планове за разделянето на процедурите.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
2 rate up comment rate down comment 0
Наблюдател
преди 2 години
Тези изказвания на официални лица в Германия са откровена агресия към нас и очевидна незаинтересованост към проблемите и опитите на България да разреши Македонския въпрос. Да, ние имаме вина, защото много се мотахме. Западът също е виновен, защото изведнъж се сети за Западните балкани, след като Русия и кой ли не си прокарваха интересите там от години. Ако вкарат РСМ в ЕС, без да са решени проблемите с РБ, това ще е бомба със закъснител.Сега е момента да видим колко струват българските политиц ... Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години