Москва експулсира румънски дипломат

Този ход идва в отговор на решението на Букурещ миналия месец да отстрани руския заместник военен аташе

11.05.2021 | 22:17 Редактор: Здравко Черкезов
Москва експулсира румънски дипломат

Русия обяви, че ще изгони помощника на военния аташе на Румъния като част от продължаваща дипломатическа разправия между Москва и западните столици, предаде АФП.

Този ход идва в отговор на решението на Букурещ миналия месец да отстрани руския заместник военен аташе от страната като част от спора, който въвлече няколко страни от ЕС официално под сферата на влияние на Кремъл.

В изявлението на руското външно министерство се казва, че посланикът на Румъния в Москва е извикан в министерството и уведомен за експулсирането. Дипломатът "получи заповед да напусне Руската федерация в рамките на 72 часа", заяви външното министерство.

"Тази стъпка беше предприета от руската страна в отговор на обявяването на Румъния за персона нон грата на помощник на военния аташе в руското посолство в Букурещ на 26 април", посочиха още от руското МВнР, цитирано от БНР.

По това време румънските медии съобщиха, че руският дипломат е изгонен заради шпионаж. Премиерът Флорин Читу каза, че този ход не трябва непременно да се тълкува като "реакция на солидарност към случващото се в други страни".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК