Нападателят в Татарстан е действал сам, убитата учителка защитила учениците с тялото си

19-годишният Илназ Галявиев смятал, че е бог

11.05.2021 | 18:55 Редактор: Никола Симеонов

Тийнейджър уби седем деца и две жени в училище в руския град Казан. При стрелбата са ранени 20 души. Някои от пострадалите са в болница - в критично състояние. 19-годишният извършител е задържан. Той е бивш ученик в същото училище. Преди атаката той публикувал съобщение, че е Бог и планира убийства, а после и да се самоубие

След 9 часа тази сутрин 19-годишният Илназ Галявиев влиза в бившето си училище в столицата на Татарстан с оръжие и бомба, направена по интернет. Въоръжен минава през главния вход на сградата, в която по това време имало над 700 деца и 70 служители. Охранителка се опитва да го спре, но е убита на място. След това се качва на втория етаж, влиза в една от класните стаи и открива огън. 

Двама полицаи успяват да го задържат - жив. Опровергана беше информацията, че е действал със съучастник. 

"Загубихме седем деца. Това са осмокласници. Четири момчета и три момичета. Освен това загубихме една учителка. И още една жена", заяви президентът на Татарстан Рустам Минниханов.

Властите казват, че учениците са били евакуирани за 20 минути. Според очевидец първо гръмнала бомбата, после започнала стрелба. Няколко деца скочили през прозорците на третия етаж, за да се спасят. Убитата учителка е на 25 години, преподава английски на малките ученици. По време на стрелбата Елвира Игнатиева излязла в коридора и застанала на пътя на стрелеца, за да спаси един от учениците. Сама пада обаче, покосена от куршум.

Илназ напуска гимназията преди 4 години, записва в местен частен университет, където учи компютърни науки. Но прекъсва, заради невзети изпити. Преподавателите му го описват като тих, спокоен и неконфликтен. Дни преди стрелбата той открива свой канал в социалните медии, наречен Бог. Последната публикация е от днес, малко преди стрелбата. В нея той казва, че ще убива, а после ще се застреля. А видео след ареста на Илняз показва, че той наистина смята себе си за бог. 

"Осъзнах, че съм Бог преди няколко месеца. Миналото лято в мен започна да се събужда звяр. Започнах да ги мразя. Винаги съм ги мразeл, но сега още повече. Казах на майка ми", заяви Галявиев. 

Пред разследващите той казал, че е минирал апартамента си. Последва и евакуация на хората в блока му. Президентът Владимир Путин разпореди да бъде оказана помощ на семействата на пострадалите и да бъдат въведени по-строги правила при продажбата на огнестрелно оръжие на цивилни. Именно заради лекия режим 19-годишният младеж се е сдобил с една от най-евтините автоматични пушки на пазара.

Утре в Република Татарстан е ден на траур.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК