Все по-малко ограничения: Кипър премахва карантината

Жителите ще се нуждаят от Coronapass, за да влязат във всякакви обществени помещения

10.05.2021 | 10:30 Редактор: Жаклина Иванова
Все по-малко ограничения: Кипър премахва карантината

Властите на Република Кипър ще премахнат строгия карантинен режим от 10 май, но жителите на острова, за да влязат на практика във всякакви обществени помещения, ще се нуждаят от така наречения Coronapass - пропуск, указващ, че притежателят му не разпространява коронавирус. Това решение беше взето в сряда вечерта от кабинета на министрите на островната държава.

Като Coronapass може да бъде сертификат за отрицателен PCR тест за коронавирус, направен през последните 72 часа, или документи, доказващи, че човек е получил поне една доза ваксина не по-късно от преди три седмици, или е преболедувал Ковид-19 през последните шест месеца. Този пропуск ще се изисква за всички, които ще посетят универсални магазини, театри и кина, както и фитнес зали, които ще отворят врати на 10 май.

Освен това Coronapass ще ви е необходим, за да посетите църковен храм и да присъствате на церемонии като сватби, кръщенета или погребения. До 16 май включително, не повече от 10 души ще могат да участват в подобни церемонии. От 17 май лимитът ще бъде увеличен на 200 души, но с уговорката, че тези събития ще се провеждат само на открито, предаде БГНЕС.

За църквите, театрите и кината ще има тристепенна система за облекчаване на карантинните ограничения. От 10 май в тях няма да бъдат допускани едновременно повече от 50 души, от 17 май - до 30% от капацитета им, а от 1 юни - до 50%. Големите магазини от 10 юни ще трябва да осигурят спазване на минимална площ от 10 квадратни метра за всеки клиент. От същия ден на острова ще бъде възобновено присъственото обучение на учениците, които ще трябва всяка седмица да се тестват с бързи антигенни тестове.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК