Руснаци стоят зад кибератаката на най-големия тръбопровод в САЩ?

Разследване предполага, че това е атака на криминалната организация "Тъмната страна”

10.05.2021 | 09:48 Редактор: Жаклина Иванова
Руснаци стоят зад кибератаката на най-големия тръбопровод в САЩ?

Руска престъпна група може да бъде отговорна за кибератаката на най-големия тръбопровод за пренос на гориво в САЩ, който беше принуден да спре работа.

Предварителните резултати от разследването предполагат, че това е атака на така наречената криминална организация "Тъмната страна”, която действа в Източна Европа, но не смятат, че организацията е свързана  с държавата.

Фактът, че трябваше да затвори най-големият бензинов газопровод в страната, подчертава колко уязвима е кибернетичната инфраструктура и колко лесно може да бъде атакувана, както от хакери, така и от национални противници, като Русия, Китай и Иран, казват федерални експерти.

Според запознати "Тъмната страна“ (Darkside) има свой собствен уебсайт в т.нар. тъмна мрежа, който твърди, че групата е направила милиони кибератаки и разполага с масив от данни на жертвите, които не са платили откуп, предаде БНР.

Тръбопроводът, пренасящ гориво от Тексас до Ню Джърси, транспортира 45% от доставките на гориво на източното крайбрежие. Това са 2,5 милиона барела на ден бензин, дизел, реактивно гориво и други продукти които преминават по 8 800 км тръбопроводи. В изявление в неделя,  от компанията  казаха, че някои по-малки странични линии работят, но централната  остава затворена.

Министърът на търговията Джина Раймондо заяви, че Белият дом работи за подпомагане на компанията базирана в Джорджия, която управлява тръбопровода, за да може той да възобнови работата си.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК