Англия разхлабва мерките от 17 май, отпадат някои от ограниченията

За първи път от месеци на хората ще бъде позволено отново да се срещат на закрито

10.05.2021 | 09:25 Редактор: Жаклина Иванова
Англия разхлабва мерките от 17 май, отпадат някои от ограниченията

Англия продължава да отменя ковид ограничения от 17 май, благодарение на добрите показатели при заразените и ваксинираните, съобщи вчера британското правителство, цитирано от Ройтерс.

Великобритания постепенно разхлабва рестрикциите от последния локдаун, следвайки огласения през февруари план от четири фази. При третия етап на хората ще бъде позволено отново да се срещат на закрито, за първи път от месеци, като на едно място ще могат да се събират до шестима души или две домакинства.

Барове, кафенета и ресторанти ще могат да посрещат посетители на закрито при спазването на някои правила. Дейността си ще могат да възобновят също развлекателни и хотелски обекти, както и спортни съоръжения.

От канцеларията на премиера Борис Джонсън отбелязаха, че при решението за пристъпване към третия етап са взети под внимание най-новите данни за ваксинациите, заразените, броя на пациентите в болница и смъртните случаи.

"Данните отразяват това, което ние вече знаем - няма да допуснем този вирус да ни победи", е казал Джонсън, според комюнике на "Даунинг стрийт".

"Пътната карта остава в сила, успешната ни ваксинационна програма продължава - над две трети от пълнолетните жители на Обединеното кралство вече са имунизирани с първа доза ваксина - и сега можем да планираме отпадане на ограниченията - предпазливо, но необратимо", се казва в комюникето.

Очаква се премиерът Джонсън да огласи настъпването на третия етап от плана за отхлабване на мерките днес следобед, след среща с министрите сутринта. 

От 17 май се очаква да бъдат облекчени и някои рестрикции, свързани с пътуванията в чужбина, посочва Франс прес. Полуавтономните правителства в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия имат собствен план-график за облекчаване на наложените заради ковид ограничения, предаде БНР.

Ковид-19 отне живота на над 127 000 души във Великобритания. Страната преживя ужасяваща втора вълна, чийто пик бе в края на януари, но оттогава броят на новите случаи и на починалите стремително спада.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК