Как ще подходи Байдън към митата, наложени от Тръмп върху китайските стоки?

Американските вносители, които плащат налозите, искат те да бъдат премахнати

09.05.2021 | 22:15 Редактор: Никола Симеонов
Как ще подходи Байдън към митата, наложени от Тръмп върху китайските стоки?

Докато администрацията на Байдън доразвива своята по-широка китайска стратегия, тя се изправя пред един непосредствен въпрос: какво да се направи относно обширните мита, които самопровъзгласилия се за "човека мито“ Доналд Тръмп наложи върху китайските стоки?

Американските вносители, които плащат налозите, искат те да бъдат премахнати. Ястребите по отношение на Китай и преговарящите от американска страна казват, че те трябва да бъдат запазени като лост, за да бъде принуден Пекин да премахне своите нечестни търговски практики.

И двете страни имат валидни аргументи. Администрацията обаче не трябва да избира между тях. Вдигането на митата не трябва да бъде предложение от рода "всичко или нищо", пише Уенди Катлър за Bloomberg.

Привържениците на митата са прави, че действията за справяне с китайските практики, изкривяващи търговията, са необходими и оправдани. Търговската сделка от "Първа фаза“, сключена от администрацията на Тръмп, засягаше някои от тези въпроси, включително кражбата на интелектуална собственост и принудителния трансфер на технологии. Но пактът не разглеждаше други дългогодишни оплаквания на САЩ, включително изкривяващите пазара субсидии на Китай и антиконкурентното поведение на държавните му предприятия. Митата са един от начините за налагане на цена върху Китай за продължаването на подобни практики.

Четете още по темата в Investor.bg 

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК