Нови сблъсъци в Ерусалим, десетки са ранени

Сред пострадалите има и непълнолетни

09.05.2021 | 11:41 Редактор: Искра Ангелова
Нови сблъсъци в Ерусалим, десетки са ранени

При нови сблъсъци снощи между израелски полицаи и палестински демонстранти бяха ранени над 90 души в няколко квартала на Източен Ерусалим, съобщи Палестинският Червен полумесец. Това стана ден след най-големите изблици на насилие за последните няколко години в Свещения град, които породиха опасения от нова ескалация на насилието, съобщи Франс прес.

Според спасителните екипи повечето от ранените, сред които има и непълнолетни, са пострадали от гумени куршуми и шокови гранати. Израелските сили на реда използваха и водни оръдия да разпръснат палестинците, някои от които ги замеряха с предмети.

Ракета бе изстреляна от ивицата Газа към Израел, който обяви, че е нанесъл удари по позиции на ислямисткото движение "Хамас".

Снощи на Площада на джамиите - третото по святост място за исляма, наричано Храмов хълм от евреите - десетки хиляди палестинци отидоха на молитва след ифтара, вечерята след дневния пост по време на рамазана. Имамът на джамията "Ал Акса" призова вярващите да запазят спокойствие, съобщи журналист на АФП от мястото на събитието, информира БТА.

Но в квартал "Шейх Джара", театър на ежедневни протести срещу възможното прогонване на палестински семейства от домовете им в полза на израелски заселници, демонстранти излязоха по улиците и започнаха да замерят с предмети силите на реда, които отговориха с лютив газ.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК