Над 170 души са ранени при сблъсъци в Йерусалим между израелската полиция и палестинци

Младежи хвърляли камъни и бутилки, органите на реда отговорили с гумени куршуми

08.05.2021 | 11:06 Редактор: Никола Симеонов
Над 170 души са ранени при сблъсъци в Йерусалим между израелската полиция и палестинци

Над 175 палестинци и шестима израелски полицаи бяха ранени вчера, повечето в района на джамията Ал Акса (Храмовия хълм) в Източен Ерусалим, където десетки вярващи се бяха събрали за последната голяма петъчна молитва преди края на Рамазана, предаде Франс прес.
 

Сблъсъци избухнаха между палестински младежи, които, по думите на говорителя на израелската полиция Васем Бадр, хвърляха камъни, бутилки и други предмети, и полицаите, които отговориха с гумени куршум и шокови гранати. 

Сблъсъци имаше и в съседния квартал Шейх Джарах, където всекидневните вечерни протести срещу възможното изселване на палестински семейства в полза на еврейски заселници през последните дни се изродиха в насилие. Червеният кръст съобщи за поне четирима палестинци, ранени там вчера.

САЩ прлизоваха за "деескалация на напрежението" и избягване на изселването на палестинските семейства, а координаторът на ООН за Близкия изток Тур Венеслан изрази "дълбока загриженост" от ситуацията и призова за "отговорност и спокойствие". Израел е отговорен за опасното развитие на събитията в Стария град, заяви президентът на палестинската автономия Махмуд Абас и поиска да бъде свикано заседание на Съвета за сигурност на ООН. 

Ислямисткото движение Хамас, управляващо ивицата Газа, призова палестинците да останат в района на джамията от тази вечер до четвъртък сутрин, когато свършва свещения за мюсюлманите месец Рамазан, предаде БТА.

"Израелската окупация трябва да осъзнае, че съпротивата е готова да защити Ал Акса на всяка цена", заяви Хамас, а израелските арабски партии призоваха за демонстрации в градовете с арабско мнозинство в Израел.

Йордания, която е официалният пазител на мюсюлманските светини в Източен Ерусалим, осъди "варварската агресия" на израелските сили за сигурност.

Вчерашните изблици на насилие съвпаднаха с деня Ал Кудс, (арабското име на Ерусалим), отбелязван всяка година в страните от региона, главно в Иран, в подкрепа на палестинците. В Техеран аятолах Али Хаменей, върховен лидер на Ислямската република, подкрепи борбата срещу заклетия враг Израел, като го нарече "терористка база" и заяви, че "краят на вражеския ционистки режим" е неизбежен.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК