Испания не влезе в "зеления списък" на Великобритания, иска да го преразгледат

Райони като Балеарските, Канарските острови и Валенсия са слабо засегнати от Ковид-19

08.05.2021 | 09:29 Редактор: Никола Симеонов
Испания не влезе в

Правителството на Испания поиска Великобритания да преразгледа "зеления списък” със страните, до които ще бъде улеснено пътуването от 17 май. Основният аргумент е, че епидемиологичната обстановка е различна във всеки един от автономните региони и не може да се генерализира.

Веднага след като стана ясно, че Испания не е сред 12-те държави в "зеления списък” на Великобритания, до които след 17 май ще се пътува без карантина на връщане, правителството на Педро Санчес поиска списъкът да бъде преразгледан на базата на регионалните показатели за развитието на пандемията от Ковид-19. Сред най-малко засегнатите от пандемията региони например са Балеарските, Канарските острови и Валенсия, където традиционно почиват британците, предаде БНР.

Затова според правителството е добре да се анализира конкретната дестинация в автономния регион, а не ситуацията в цялата държава. Ако Испания не бъде включена в "зеления списък”, британските туристи ще подлежат на 10-дневна карантина при завръщането си във Великобритания и ще трябва да направят 4 или 5 PCR теста, ако искат да я съкратят на 7 дни. С

поред испанските власти това ще усложни и оскъпи почивката им и най-вероятно британците ще се откажат от нея. В момента средната заболеваемост в Испания е 198 случая на 100 000 жители.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК