Само 12 страни в британския зелен списък за пътувания, България не е сред тях

Ще се изискват само тестове преди и след пътуване

07.05.2021 | 22:58 Редактор: Десислава Атанасова
Само 12 страни в британския зелен списък за пътувания, България не е сред тях

Поргугалия и Израел са сред страните, които ще попаднат в така наречения „"елен списък“ на британското правителство за свободно пътуване след 17 май, съобщи британският министър на транспорта Грант Шапс. 

Общо 12 са държавите в "зеления списък“, пристигащите от които в Англия няма да се самоизолират. Ще се изискват само тестове преди и след пътуване.

Всичко това означава, че от 17 май пътуванията в чужбина на почивка няма да бъдат смятани за незаконни. В същото време Турция , Малдивите и Непал ще бъдат преместени в "червения списък“ от 12 май, което означава, че пристигащите от тях трябва да се карантинират по хотели за десет дни, като поемат разноските за това.

Хората, които смята да пътуват в чужбина да проверят ограниченията, които ги засягат и да не бързат да си правят резервации, които не предвиждат връщане на сумата, в случай че ситуацията с Ковид-19 се промени.

Министърът допълни, че съжалява, че едни от най-популярните дестинации като Франция, Гърция и Испания не са включени засега в "зеления списък“. Тези страни остават в "жълтия списък“, където е и България, и пристигащите от тях трябва да се изолират в домашни условия поне за пет дни.

Останалите страни  и територии в "зеления списък“, освен Португалия и Израел са: Сингапур, Австралия, Нова Зеландия, Бруней, Исландия, Гибралтар, Фолклъндските острови, Фарьорскиет острови, Южна Джорджия и Южните Сандвичеви острови и островите Света Елена, Тристан да Куня и Възнесение.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК