Пандемията ще приключи, когато стадийният имунитет бъде постигнат по целия свят

Тя ще продължи да се разпространява до средата на 2022 г.

07.05.2021 | 21:10 Редактор: Юлия Христова
Пандемията ще приключи, когато стадийният имунитет бъде постигнат по целия свят

Нарастването на заболелите от коронавирус в развиващите се страни като Индия на фона на относителния недостиг на ваксини означава, че пандемията ще продължи да се разпространява до средата на 2022 г., според изобретателите на първата ваксина срещу Ковид-19, разрешена от Запада, съобщава Wall Street.

Поради спешността властите трябва да обмислят мерки като смесване на дози на ваксини от различни производители, заявиха основателите на BioNTech. Германската компания BioNTech се обедини с Pfizer, за да тества, произвежда и разпространява своята ваксина.

"Трябва да осигурим наистина високи нива на ваксинация в световен мащаб. В противен случай никой няма да бъде в безопасност “, каза Угур Шахин, главен изпълнителен директор на BioNTech. Той допълни, че пандемията ще приключи едва когато стадийният имунитет бъде постигнат по целия свят.

"До средата на 2022 г. дори региони с население с висока смъртност от вируса като Индия ще достигнат висок процент на ваксинация и имунитет“, каза д-р Шахин. "Ще видим през следващите 12 месеца все по-голям брой развиващи се страни и страни с ниски доходи, достигащи този имунитет само чрез увеличаване на производствения капацитет на съществуващите в момента ваксини и добавяне на нови производствени обекти“, посочи още той.

Д-р Шахин, който основава компанията със съпругата си Йозлем Тюречи, сподели, че компанията разширява производствения си алианс с повече от 30 компании, за да произвеждат повече ваксини за доставки на страни като Индия.

Смесването на различни видове ваксини, включително комбиниране на дози, базирани на иРНК технология като тази на BioNTech, с така наречените векторни ваксини като тази на AstraZeneca може да се окаже необходимо за прекратяване на пандемията, каза д-р Тюречи, главен медицински директор на BioNTech.

"Колкото повече ваксини имаме на разположение, толкова по-добре. Очевидно можем да ги смесваме и по принцип да ги съчетаваме в приложението“, каза д-р Тюречи. "Защото в края на деня искаме да постигнем стаден имунитет. Искаме да постигнем колкото се може по-голяма масова ваксинация.", сподели още тя.

Д-р Тюречи допълни, че BioNTech, която притежава правата за ваксината не участва в дискусии с компании в Индия или други развиващи се страни за лицензиране на производството, тъй като ще произвежда дози само в рамките на своята утвърдена и установена производствена мрежа, пише bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК