Генерална репетиция за парада на Червения площад на 9 май

76 самолета и хеликоптера прелетяха над Москва

07.05.2021 | 17:56 Редактор: Искра Ангелова

Русия се готви да отбележи Деня на победата - 9 май. В Москва се проведе генерална репетеция за парада. Над 12 000 военнослужещи и 190 единици военна техника, самолети и хеликоптери участваха в репетицията на Червения площад. Подготовката за празника тече в цялата страна.

76 самолета и хеликоптера прелетяха над Москва днес. А броят им не е случаен - така се отбелязва 76-ата годишнина от победата във Великата отечетствена война - на Съветския съюз над Третия райх. 

За първи път тази година въздушната част на парада ще бъде открита от три тежки транспортни хеликоптера Ми-26, последвани от Ми-8, Ми-35 и Ка-52. 

"Пилотите винаги са готови. А в момента се подготвяме за нови самолети, надяваме се, че в следващите година-две ще получим МИГ-35", каза командир от "Стрижи Василий Дудников.

Всички над 12 000 участници в парада са се ваксинирали доброволно срещу коронавируса. За първи път зенитно-ракетните системи S-400 Triumph ще участват в парада. Най-новият Су-35 също беше показан за първи път. Сред бронираните машини, които минаха по Червения площад днес, са танковете Т-14 "Армата", признати за едни от най-мощните в света.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК