Меркел е срещу отказа от интелектуална собственост за ваксините

Това пречи на един от фундаментите на биотехнологичната индустрия, заяви канцлерът

07.05.2021 | 20:57 Редактор: Никола Симеонов
Меркел е срещу отказа от интелектуална собственост за ваксините

"Ситуацията става заплетена, защото Джо Байдън и администрацията му настояха за отказ от патентите. Но според мен хората осъзнават, че това е просто политическа символика", заяви Рейчъл Чан от Bloomberg. 

Според нея построяването на заводи за ваксини ще отнеме години, а държавите имат нужда от препаратите незабавно. 

"Заможните страни трябва да използват излишните количества и да ги изпратят веднага на нуждаещите се страни, вместо да разиграват театър и да говорят за организации, които ще бъдат създадени след години", каза Чан и добави:

"Ангела Меркел казва, че няма нужда да се прави нещо, което пречи на един от фундаментите на биотехнологичната индустрия, а именно защитата на интелектуалната собственост, за да се решат тези проблеми".

Според нея, докато западните държави обсъждат предложението за отмяна на патентите от СЗО, Китай тихомълком увеличи доставките си за развиващите се страни, особено след като Индия спря да изнася ваксини. Тя допълни, че индийският институт Serum беше основният доставчик на ваксини за програмата на СЗО Covax, на която разчитаха много от развиващите се икономики, цитирана от Bloombergtv.bg.

"След като кризата в страната се задълбочи, от института спряха доставките за програмата и Китай се намеси, като обеща да предостави 200 милиона дози за развиващите се страни. Това е най-големият ангажимент, който една държава е поемала към по-слабо развитите страни. И тази дипломация на ваксините вероятно ще създаде още влияние и още зависимост. Но може би западния свят трябва да се фокусира именно върху това, вместо върху отмяна на патенти върху ваксините", каза още Чан.     

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК