Кой е "готвачът на Путин" и как чрез него Русия влияе на Германия?

Руският олигарх Евгений Пригожин организира срещи и конференции между германски политици

06.05.2021 | 22:59 Редактор: Здравко Черкезов
Кой е

Русия се опитва прикрито да повлияе на германската политика. Но по какъв начин? Според информации на AРД и "Ди Цайт", една от следите води към руския олигарх Пригожин, довереник на Путин. 

Проявата на пръв поглед е безобидна: в берлинския хотел "Хилтън" през януари се провежда международна конференция, посветена на опазването на околната среда и дигитализацията в района на Балтийско море. Организатори са една британска PR-агенция и Федералният съюз за насърчаване на икономиката и външноикономическите отношения. Заради пандемията конференцията тече предимно онлайн. В нея участват и четирима германски депутати от различни партии - по един от ХДС, ГСДП, АзГ и СвДП.

Именно за тях се предполага, че биха могли да се превърнат в проводници на руските интереси. Поне така смятат няколко европейски медии, според информация на "Ди Цайт" и предаването "Контрасти" на телевизия АРД. И Йорг Форбриг, експерт по Източна Европа в програмата "Джърман Маршъл Фонд", смята, че в случая става дума за стратегия. 

"Чрез използването на обикновени теми би трябвало да се създаде мрежа от по-малко известни политици и така от германската политическа периферия незабелязано да се оказва все повече влияние. Това е опит за осъществяването на първи контакти с германски партньори, за да може впоследствие връзките да се използват за оказването на конкретно влияние", казва Форбриг, цитиран от DW.

Каква роля играе "готвачът на Путин"?

Съгласно проучванията на AРД и "Ди Цайт", лобисткият Федерален съюз за насърчаване на икономиката и външноикономическите отношения, който е сред организаторите на гореспоменатата конференция, поддържа контакти с личности и организации, тясно свързани с руския олигарх Евгений Пригожин, известен и като "готвача на Путин". Твърди се, че е станал милиардер благодарение на своята агенция за кетъринг, ресторантите и държавните поръчки.

Смята се също, че той финансира т.нар. "фабрика за тролове", която се занимава с дезинформационни кампании, включително по време на предизборната кампания в САЩ през 2016 година. Американското правителство е обещало награда от 250 000 долара за доказателства, които биха могли да доведат до задържането на Пригожин.

Рускиня дърпа конците?

Двете германски медии разполагат с мейли, свързани с организацията на конференцията в Берлин. В тях постоянно се среща името Юлия Берг. От октомври тя е член на Федералния съюз за насърчаване на икономиката и външноикономически отношения - членството в него струва 3000 евро годишно. Очевидно тя е връзката между германския икономически съюз и действията на Пригожин. И вероятно именно тя е организирала берлинската конференция.

Рускинята и преди е била свързвана със структурите на руските олигарси - смятана е за централна фигура в обединението AFRIC, близка до Пригожин организация, чиято цел е да увеличи влиянието на Русия в Африка. По думите на руския разследващ журналист Иля Рождественски, Берг играе водеща роля в мрежата за оказване на влияние, създадена от Пригожин. Миналата година САЩ включиха Берг в списъка с руснаците, на които налагат санкции. Основанието: заедно с други лица тя е подкрепяла "злонамерените операции на Пригожин за оказване на влияние в Европа и Африка".

Председателят на Федералния съюз за насърчаване на икономиката Михаел Шуман казва, че е научил за близостта на Берг с Пригожин от медиите. Освен това съюзът нямало как да проследи всички контакти на своите членове към и в Русия. "Над 18 години поддържаме добри отношения с Русия - няма как членовете ни да не поддържат връзки там", посочва Шуман.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
българин
преди 2 години
Най-големият износ на Руската империя, ръководена от император Путин, за целия свят, не е газ. Най-големият руски износ е КОРУПЦИЯ, която прояжда и руши демокрацията в нормалните държави. Виждаме това в България от десетилетия, но сега вече руските пипала са вече и на Запад. Сигнализирай за неуместен коментар