Русия забрани износа на елда

Причината е осигуряване на продоволствена сигурност

06.05.2021 | 23:11 Редактор: Здравко Черкезов
Русия забрани износа на елда

Руското правителство реши да забрани износа на елда от страната, а аргументът за забраната е осигуряване на продоволствена сигурност. На 5 май съответният документ, подписан от премиера Михаил Мишустин, е публикуван на официалния портал за правна информация в Русия.

Забраната ще влезе в сила от 5 юни до 31 август 2021 г.

В края на април, за да ограничи цените на елдата, правителството възложи на министерството на промишлеността и търговията и министерството на земеделието незабавно да внесат в министерството на икономиката предложения за намаляване на обема на износа на елда през тази година. В същото време интервюирани от "Комерсант" експерти смятат, че няма нужда от забрана, тъй като в Русия има достатъчно запаси от елда и цената ѝ ще започне да спада с добивите от новата реколта.

От началото на тази година елдата, която се счита за една от най-популярните храни в Русия поскъпна с 4,4%, информира БГНЕС.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 3
Ник
преди 2 години
Огромна страна а не може да си изхрани населението нещо е много сбъркано при Путин ,добре че за Олигарсите няма проблем с храната,.Ясно е едно че час по скоро трябва да започне преговори с Евро сза за присъединяване да влезат Евро технологии и започне възстановяване на производството.също и с НАТО за да си гарантира Русия Далечния Изток инъче Китай става новия собственик Европа Не Враг на Русия Враг е Путин и Китайската могъща икономика защото и трябват суровини Тва е Сигнализирай за неуместен коментар