Меркел към индустриализираните страни: Не спирайте климатичните инвестиции

Тя призова страните да последват примера на Германия, като въведат данъци върху въглеродните емисии

06.05.2021 | 21:06 Редактор: Жаклина Иванова
Меркел към индустриализираните страни: Не спирайте климатичните инвестиции

Германският канцлер Ангела Меркел призова индустриализираните страни да не позволят огромните финансови последици от пандемията от коронавируса да ги възпре от инвестиции в борбата срещу изменението на климата.

По време на ежегодния неформален диалог за климата в Петерсберг, проведен онлайн заради пандемията, Меркел заяви, че "гледа към следващите няколко години с тревога".

"Тази пандемия отвори огромни дупки в бюджетите на индустриализираните държави", добави тя. 

"Инвестирахме много, за да се противопоставим на тази пандемия. И все пак не трябва да отстъпваме от нашите международни отговорности. Това ще бъде много важна задача", подчерта Меркел.

Наречена "климатичен канцлер" благодарение на ангажимента си за намаляване на глобалните емисии, Меркел трябва да се оттегли от политиката през септември след 16 години на власт. 

Тази седмица германското правителство затегна целите си за намаляване на емисиите на CO2, след като знаково решение на Върховния съд на страната обяви водещия закон за защита на климата за "недостатъчен". Според новите цели правителството очаква да намали емисиите с 65% до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г., което е по-далеч от сегашната цел за намаляване с 55%. Германия се стреми също да бъде въглеродно неутрална до 2045 г., пет години по-рано от предвиденото, предаде БГНЕС.

Днес Меркел призова и други страни да последват примера на Германия, като въведат данъци върху въглеродните емисии, които тя определи като "особено подходящ инструмент" по пътя към въглеродна неутралност, съобщи АФП.

През януари Германия въведе данъци в размер на 25 евро за тон въглероден диоксид, отделян от транспортния и отоплителния сектор.

"В интерес на бъдещите поколения по целия свят е важно да действаме бързо и решително, за да ограничим драматичните последици от глобалното затопляне", каза Меркел.

Говорейки на същия форум, британският премиер Борис Джонсън заяви, че срещата на върха на Г-7 в Англия през юни ще бъде първата, на която всеки член се е ангажирал да постигне нетни нулеви емисии до 2050 г.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК