Раждаемостта в САЩ с рекорден спад от 1979 г. насам

Според констатациите това се наблюдава при всички регистрирани етноси

06.05.2021 | 08:55 Редактор: Юлия Христова
Раждаемостта в САЩ с рекорден спад от 1979 г. насам

Раждаемостта в САЩ пада за шеста поредна година през 2020 г., като това е най-малкият брой на новородени от 1979 г., сочи нов доклад, цитиран от "Би Би Си".

Около 3,6 милиона бебета са родени в САЩ през 2020 г. - отбелязвайки 4% спад спрямо предходната година, установиха Националният център за здравна статистика към Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ (CDC).

Според констатациите спадът се наблюдава при всички регистрирани етноси.

Националната картина кореспондира със спада на раждаемостта в световен мащаб - тенденция, която според някои експерти е ускорена от продължаващата пандемия от коронавируса.

В доклада на CDC демографите изследват общия коефициент на плодовитост в страната, който сравнява броя на живородените бебета с броя на жените, за които се смята, че са в детеродна възраст - между 15 и 44 години.

През 2020 г. общият коефициент на плодовитост в САЩ е около 56 раждания на 1000 жени - най-ниският регистриран до сега в САЩ. Той е спаднал с 50% в сравнение с началото на 60-те години.

Ражданията са спаднали с 4% при белите, чернокожите и латиноамериканските жени, с 9% при азиатките, 3% при хавайците и 7% при индианските жени и местните жени в Аляска, пише БГНЕС.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Пешо от Нови хан
преди 2 години
Колкото повече демокрация,толкова повече малка раждаемост и мизерия....Под маската на демокрацията се крие уродливото лице на модерните робовладелци. Сигнализирай за неуместен коментар