Екип стартира търсенето на тонове нацистко злато под замък в Полша

Местоположението беше разкрито от тайни документи - дневник на офицер от SS и карта

05.05.2021 | 23:24 Редактор: Жаклина Иванова
Екип стартира търсенето на тонове нацистко злато под замък в Полша

Преди година фондацията Silesian Bridge обяви, че вероятно е локализирала къде са заровени тонове нацистко злато - под замъка "Хохберг" край град Вроцлав в Полша. Година по-късно, след дълги разговори с властите, разкопки започват на друго място - село Минковски, където се твърди, че са скрити близо 10 тона нацистко злато.

Изкопът в село Минковски се концентрира върху стара оранжерия в малка площ от дворцовия парк от 14 хектара. Смята се, че именно там са заровени съкровища, откраднати по заповед на шефа на SS Хайнрих Химлер за създаването на Четвърти райх.

Екип от специалисти внимателно ще премахне слоевете земя на ръка, тъй като тя също се третира като археологически обект, за да се разкрият основите на оранжерията.

"Знаем, че търсим на правилното място, защото фондацията говори няколко пъти с Индже, преди тя да умре, и тя ни каза да погледнем тук. Ще копаем на дълбочина 5 метра. Мястото беше защитено от специалисти преди 75 години, така че сега имаме имаме нужда от тях, за да го разкрием", казва Роман Фурманяк от фондацията Silesian Bridge.Той добавя, че може да открият и телата на петима френски военнопленници, за които се твърди, че са били убити веднага, след като са помогнали да се закопае скривалището.

Местоположението беше разкрито от тайни документи - дневник на офицер от SS и карта, които са били дадени на фондацията от потомците на офицери, принадлежащи към потайна ложа, датираща от преди 1000 години. Сред пакета от документи е писмо от старши офицер от SS, наричащ себе си фон Щайн до едно от момичетата, работещи в двореца и станали по-късно негови любовници, пише dnes.bg.

Офицерът пише: "Скъпа моя Индже, ще изпълня задачата си с Божията воля. Някои превози бяха успешни. Останалите 48 тежки сандъка на Райхсбанк и всички семейни сандъци, които ви поверявам с настоящото - само вие знаете къде се намират. Нека Бог да ви помогне и да ми помогне, изпълнете задачата ми."

Няколко дни преди да започнат разкопките, от фондацията заявиха, че са попаднали на германски байонет от Втората световна война в землището на старата къща на Индже. За тях това е ясна индикация, че търсят на правилното място.

Смята се, че заровеното съкровище включва така нареченото "Бреслауско злато", което изчезва от полицейския щаб в днешния полски град Вроцлав, който се намира наблизо. Тогава все още германски, Бреслау беше един от най-богатите градове в Третия райх на Хитлер.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК