Развод за над $100 млрд.: Как приключва 27-годишният брак между Бил и Мелинда Гейтс

Анализатори очакват разводът им да разтресе технологичната индустрия

04.05.2021 | 20:20 Редактор: Здравко Черкезов

След 27-годишен брак - милиардерът Бил Гейтс, съосновател на корпорацията Microsoft, и съпругата му Мелинда, обявиха, че се развеждат. Остава отворен въпросът за разделянето на състоянието им, което е между 130 и 146 милиарда долара. Анализатори очакват разводът да разтресе технологичната индустрия.

Две десетилетия двойката е в клуба на най-богатите в света. С еднакво съобщение в профилите на двамата те признаха - развеждат се. И подчертават, че ще си сътрудничат за продължаване на своята благотворителна дейност. 

"През последните 27 години отгледахме три невероятни деца и изградихме фондация, която работи, за да помaга на хората по цял свят да водят здравословен и продуктивен живот и ще продължим тази мисия. Но вече не вярваме, че можем да продължим да израстваме като двойка в следващата фаза на нашите животи. Молим за запазване на личното ни пространство", пишат двамата в своите съобщения.

65-годишният съосновател на Microsoft е на четвърто място в света по богатство. 56-годишната Мелинда е бивш мениджър на Microsoft и придоби международна известност с участието си в управлението на съвместната им фондация. 

Bill & Melinda Gates Foundation e eдна от най-големите благотворителни фондации в историята, раздала над 50 млрд. долара. Създадена в Сиатъл преди 20 години, тя подкрепя проекти, активни в 130 страни по света, свързани с образованието, превенция на заболявания, както и с производството на климатично устойчиви зеленчуци и плодове. Миналата година фондацията отпусна около 1,75 млрд. долара за борбата с коронавируса. Беше замесена и в редица конспирации за произхода му. 

Големият въпрос е как ще бъде разделено състоянието им.

"Дори при най-приятелските разводи, които съм виждала, предпочитанието е да се раздели основата на две, така че да има повече автономност и по-малко смесване", коментира бракоразводният адвокат и съдружник в Sideman & Bancroft LLP в Сан Франциско Моника Мацеи.

Бил и Мелинда Гейтс живеят във Вашингтон, където според местните закони всичко, придобито по време на брак, се счита за равно притежание и на двамата партньори, но това не означава непременно състоянието да бъде разделено наполовина. Законите в щата също така определят 90-дневен период за размисъл от деня, в който дадена двойка първоначално подаде молба за развод, до деня, в който той може да бъде финализиран от съдия най-рано.  

За началото на връзката им четвъртият най-богат в света споделя преди време следното: "Много се грижехме един за друг и имаше само две възможности - или щяхме да се разделим, или щяхме да се оженим", разказа Бил Гейтс. 

Самата Мелинда Гейтс е признавала през годините, че са били равнопоставени и в брака, и в бизнеса.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
MIRO
преди 2 години
Дали пък няма нещо общо със започналото облагане с доста високи данъци на наи-богатата част от населението на Щатите от администрациата на Байдан Сигнализирай за неуместен коментар