Турция получава първата партида от 50-те млн. договорени дози от Sputnik V

Страната е договорила и 100 млн. дози от китайската компания Sinovac

04.05.2021 | 23:15 Редактор: Никола Симеонов
Турция получава първата партида от 50-те млн. договорени дози от Sputnik V

Първата партида руска ваксина Sputnik V срещу Ковид-19 се очаква да бъде доставена в Турция този месец. Това заяви турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа пред журналисти в граничния град Одрин, където той участва в съвещание с местните власти.

Одрин е сред най-рисковите окръзи по отношение на разпространението на коронавируса в Турция.

Министърът не уточни какво количество ваксини ще съдържа първата пратка, но допълни, че с Русия са договорени 50 млн. дози ваксини, които ще бъдат доставени в срок до 6 месеца.

По думите му Турция е договорила общо 240 млн. дози ваксини. 100 млн. дози са от китайската компания Sinovac. Заради отлагане на доставките от китайска страна се появиха твърдения, че няма достатъчно ваксини.

Междувременно бяха доставени 4.5 млн. дози от германската ваксина Pfizer/BioNTech, от която са били договорени 30 млн.дози.

"Получихме уверение,че този месец ще бъдат подновени доставките на ваксината Sinovac. Планираме до края на месец юни да ваксинираме гражданите над 40 години, а през лятото - лицата на възраст над 18 години. В резултат на локдауна постигнахме спад в броя на заразените. Ако този темп продължава, след Рамазан байрама, може да очакваме много рязък спад на заразените в национален мащаб", каза министърът.

Здравните власти очакват през месец септември да бъде готова турска ваксина.

"Приключиха изпитанията на 2-та фаза на наша, национална турска ваксина. През следващите няколко седмици се очаква да се премине към 3-та фаза на изпитанията. Ако всичко върви според плановете, смятам, че през месец септември т.г. ще бъде пусната в производство турска ваксина", заяви здравният министър, предаде БТА.

От днес - 4 май, започва кампанията по ваксинирането на кметовете в страната, което става чрез записване в онлайн система на здравното министерство.
Ваксинирането е доброволно и безплатно и се извършва във всички здравни заведения на страната.

В края на миналия месец турското здравно министерство съобщи, че броят на ваксинираните в страната е над 22 млн. В Истанбул са били ваксинирани около 4 млн. души.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК