Ползите надвишават вредите: Johnson & Johnson възобновява доставките за Европа

Според председателя на СЗО за България, страната ни е сред привилегированите с ваксините

21.04.2021 | 14:12 Редактор: Никола Симеонов

Компанията Johnson & Johnson възобновява доставките на ваксината си в Европа след становището на Европейската агенция по лекарствата. Според европейския регулатор, има връзка между редките случаи на тромбози и ваксината, но ползите надвишават вредите.

А според председателя на Световната здравна организация за България, в света има неравномерно разпределение на ваксините, но страната ни е в групата на привилегированите.

СЗО разполага с доказателства, че одобрените от организацията ваксини са ефективни срещу всички варианти на Ковид-19. А рисковете от препаратите са много по-малко от ползите, смята доц. Михаил Околийски.

"При векторните ваксини има редки случаи при образуването на тромби при някои от рисковите групи. Те са няколко случая на милион, много нисък процент е появата на подобни усложнения. Световната наука и хората, които отговарят за справянето с пандемията от коронавирус, не могат да ги пренебрегнат обаче, затова се правят анализи в момента, за да може да бъде разрешена и ваксината на Janssen", заяви той.

Именно ваксината на Johnson & Johnson, която е четвъртата разрешена в Европа, беше обект на поредна проверка от европейския регулатор. Европейската агенция по лекарствата потвърди възможна връзка между нея и редки проблеми със съсирването на кръвта при пълнолетни жени, ваксинирани в Щатите. От агенцията посочват, че към информацията за препарата трябва да се добави предупреждение за необичайни съсиреци с ниско съдържание на тромбоцити.

"Научната оценка, която направиха нашите експерти, ще позволи на отделните държави да решат как да прилагат тази ваксина. Това ще зависи от ситуацията във всяка страна - като нива на заразяване, броя на хоспитализираните, броя на хората в интензивните отделения и наличието на ваксини като цяло. При ваксината на Johnson & Johnson нежеланите прояви настъпват до три седмици след имунизацията", заяви директорът на ЕМА Емер Кук.

Компанията посочи, че ще изпълни задълженията си и ще достави 200 млн. дози в Европа и 100 млн. в Съединените щати. Тя се прилага в една доза, за разлика от другата векторна ваксина - AstraZeneca. Редица страни решиха втората доза от нея да се замени с РНК ваксина.

"Имаше противоречиви послания към хората. Страните правят техните препоръки, но това, което СЗО казва, и е базирано на доказателства от цял свят - човек, който си е сложил първа доза AstraZeneca, за да има надеждна ваксинация, трябва да си сложи втората доза от същата ваксина. Смесването на ваксини - първа доза от векторна ваксина като AstraZeneca и втора доза от РНК, не се препоръчва от СЗО", каза доц. Околийски.

Той обаче е категоричен, че ваксините осигуряват добър имунитет - около година след поставянето.

Около 27 милиона души в Европейския съюз са ваксинирани с по две дози срещу Ковид-19. Населението на Евросъюза е около 450 милиона души. Целта на Европейската комисия е да бъдат ваксинирани 70 процента от пълнолетното население на съюза до края на лятото и от Комисията смятат, че тази цел е постижима.

На този фон - от следващата седмица Нидерландия облекчава ограниченията. От 28 април ще бъде отменен вечерният час, а ресторантите и баровете ще работят от обяд до 18.00 ч.

"Това няма да стане, без да се поемат рискове, но трябва да се рискува отговорно. Засега това е и ще бъде действие в търсене на баланс. Трябва да сме много внимателни и предпазливи", заяви министър-председателят на Нидерландия Марк Рюте.

Нидерландия подновява и ваксинацията с препарата на Janssen. А във Великобритания ще създадат специална работна група, чиято задача е да намери поне две лекарства срещу коронавируса до есента. Целта е да се приема в домашни условия. Премиерът Борис Джонсън посочи, че според повечето от учените на Острова ще има нова вълна на пандемията по-късно през годината

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК