Тревожни данни: Индия регистрира над 2000 жертви на Ковид-19 за денонощие

Държавата се намира в хватката на втора вълна от инфекции

21.04.2021 | 09:46 Редактор: Жаклина Иванова
Тревожни данни: Индия регистрира над 2000 жертви на Ковид-19 за денонощие

Новото брутално огнище в Индия на Ковид-19 постави рекорд с повече от 2000 смъртни случая за 24 часа в момент, когато болниците в Ню Делхи алармират, че разполагат с опасно ниско ниво кислород, съобщи АФП.

Индия се намира в хватката на втора вълна от инфекции, за които вина се търси в нестабилните правителствени правила и новия вариант на "двойно мутирал" вирус, което даде резултат от почти 3,5 милиона нови случая само този месец.

Данните на министерството на здравеопазването в сряда показаха рекордни 2023 смъртни случая и 295 000 нови случая за 24 часа, което е сред най-високите дневни мрачни рекорди и е наравно с количеството, наблюдавано в САЩ по време на смъртоносен скок през януари.

В обръщение към нацията във вторник вечерта премиерът Нарендра Моди заяви, че страната с 1,3 милиарда души население "отново води голяма битка", предаде БГНЕС.

"Ситуацията беше под контрол допреди няколко седмици, а след това тази втора връхлетя като буря", каза той.

Имаше надежди, че въпреки препълнените градове и лошото здравеопазване, Индия е успяла да избегне до голяма степен невредима пандемията, която е убила повече от три милиона души по целия свят.

През последните седмици обаче се наблюдават масови събирания, включително милиони, присъстващи на религиозен фестивал, политически митинги, както и пищни сватби и крикет мачове срещу Англия.

Производството на ключови лекарства за коронавирус се е забавило или дори е спряло в някои фабрики и е имало забавяния при покани за оферти за инсталации за производство на кислород, сочат информации в пресата. Обезсърчените роднини сега са принудени да плащат прекомерни цени на черния пазар за лекарства и кислород, а групите в WhatsApp са изпълнени с отчаяни молби за помощ.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 

1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 седмици