Скок в производството и трафика на синтетична дрога в Европа

Ковид-19 стимулира повече продажби на наркотици онлайн

19.04.2021 | 20:46 Редактор: Десислава Атанасова
Скок в производството и трафика на синтетична дрога в Европа

Европа се бори с рязкото нарастване на производството на синтетични наркотици като част от общата нелегална търговия, която инкасира поне 30 милиарда евро годишно.

Поне една трета от случаите на трафик, които Евроюст има предвид през последните пет години, са свързани с изкуствени вещества като метамфетамин и други по-нови дроги, посочва агенцията в нов доклад.

Престъпниците също засилиха използването на "даркнета" и криптирани комуникации за продажба на синтетични наркотици по време на пандемията на коронавируса, тъй като светът се движи все повече онлайн, съобщиха от хагската организация.

"Незаконният трафик на наркотици в ЕС обикновено нараства силно, като прогнозната стойност е поне 30 милиарда евро”, се казва в изявление, придружаващо доклада, съобщи съдебната агенция на ЕС.

Броят на образуваните наказателни дела срещу трансграничен трафик в Европейския съюз почти се удвои между 2016 и 2020 г. до 562, като синтетиката съставлява една трета от тях. Престъпниците често използват пропуски в правилата относно химическия състав на синтетичните наркотици, за да затруднят доказването, че продават нещо незаконно, в "пречка за съдебното преследване", казаха от Евроюст.

"Чрез бърза промяна на състава на химикалите, използвани за тези наркотици или създаване на нови вещества, производителите се опитват да се възползват от празнините и да избегнат съдебно преследване", добавят юристите.

Междувременно Ковид-19 стимулира повече продажби на наркотици онлайн, "като организираните престъпни групи бързо се адаптират към онлайн среда, използвайки защитени комуникационни канали, крипто-телефони, криптовалути и пазари в даркнет", се казва в съобщението, пише БГНЕС.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК