Взривът на боеприсали в Чехия е бил планиран за България?

Сегашният конфликт между Прага и Москва е най-тежкият след 1989 г.

19.04.2021 | 14:55 Редактор: Тодор Петров
Взривът на боеприсали в Чехия е бил планиран за България?

След като Прага изгони 18 руски дипломати, заподозрени в шпионаж, Москва отговори с реципрочна мярка и изгони 20 чешки дипломати. Преди това Чехия обвини Русия за взривяването на склад с боеприпаси във Врбетице през октомври 2014 година. 

Според чешките медии, атентатът срещу склада е бил извършен, за да се предотврати сделка, в която е участвал българският търговец на оръжие Емилиян Гебрев. През 2015 година срещу Гебрев беше извършен опит за убийство.

Разследващото издание "Респект" пише, че Гебрев е смятал да достави чешките боеприпаси на Украйна. А според чешкия портал seznamzpravy.cz, доставката може да е била предназначена и за бунтовнически групи в Сирия, преда DW.

Според събеседник на Чешкото радио, преди взрива Гебрев е бил платил боеприпасите и дори е бил започнал да ги извозва. Чешкият премиер Бабиш също каза, че боеприпасите вече са били платени. А чешкият вицепремиер Ян Хамачек заяви, че първоначалният план бил боеприпасите да бъдат взривени едва след транспортирането им в България.

Чешкият премиер Бабиш оповести основателното съмнение, че в инцидента са били замесени сътрудници на руското военно разузнаване ГРУ и нарече този факт безпримерен и скандален.

Сегашният конфликт между Прага и Москва е най-тежкият след 1989 година. Руското Министерство на външните работи заяви, че била разрушена основата на нормалните отношения между двете страни. САЩ, Великобритания и други държави-членки на НАТО подкрепиха Чехия, а френският президент Еманюел Макрон заяви, че в отношенията с Русия трябва да се прокарат отчетливи червени линии, чието прекрачване да води до санкции срещу Москва.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
бг смешки
преди 2 години
отново англо-санксонски игрички ! съвсем очевидно тва е операция срещу Русия ... Сигнализирай за неуместен коментар