Франция въвежда забрана за вътрешни полети на къси разстояния

Целта е да бъдат намалени въглеродните емисии

18.04.2021 | 20:20 Редактор: Тодор Петров
Франция въвежда забрана за вътрешни полети на къси разстояния

Френската законодателна система се стреми да забрани вътрешните полети на къси разстояния, когато пътуването с влак е възможно, в опит да намали въглеродните емисии.

Депутатите гласуваха в подкрепа на законопроект за прекратяване на маршрутите, по които едно и също пътуване и с влак, и със самолет, може да се извършва само с влак във времевия пояс от два часа и половина. Преди да станат закон обаче, планираните мерки ще бъдат гласувани в Сената. Мерките могат да засегнат пътуванията между Париж и градове като Нант, Лион и Бордо.

Френското правителство се сблъска и с призиви за въвеждането на още по-строги правила. Френският граждански конвент за климата, създаден от президента Еманюел Макрон през 2019 г. , в който участват 150 представители на обществеността, предложи да се премахнат пътуванията със самолет, когато пътуването с влак до дадена дестинация е възможно за под четири часа. Но след възражения от някои региони и от авиокомпанията Air France-KLM, времето беше намалено на два часа и половина.

Франсоа Пупони, член на Националното събрание на Франция, заяви, че екологичният избор трябва да има предимство, но да не се изоставя социалния и икономическия избор, свързан с промишлеността и летищата. Според него те се допълват взаимно, предаде BBC.

Гласуването в събота се провежда дни след като френското правителство увеличава повече от два пъти дела си в Air France. Преди това правителството предлага 7 млрд. евро под формата на заеми, за да помогне на авиокомпанията да се справи с пандемията, въпреки че тогава министърът на икономиката на Франция заяви, че финансирането зависи от това дали авиокомпанията ще се откаже от някои от вътрешните си полети.

Авиокомпаниите по целия свят са сериозно засегнати от пандемията от коронавирус, като уебсайтът Flightradar24 съобщи, че броят на полетите през миналата година е намалял с почти 42% спрямо 2019 г.

Подобни мерки не се въвеждат за пръв път. Миналата година Austrian Airlines заменя полетния маршрут между столицата Виена и град Залцбург с по-интензивна влакова линия, след като получи държавна помощ, предвиждаща намаляване на въглеродните емисии.

Автор: Антоанета Данаилова

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК