Вьоса Османи – това е новият президент на Република Косово

Страната продължава да е затънала в икономически проблеми и политически разногласия

18.04.2021 | 19:53 Редактор: Тодор Петров
Вьоса Османи – това е новият президент на Република Косово

Вьоса Османи – юрист, реформатор, а от скоро и новият президент на Косово. Едва на 38 години, тя е одобрена от парламента в Прищина, с подкрепата на министър-председателя Албин Курти и неговата партия "Самоопределение", да заеме почетния пост като лидер на страната. Османи получава 71 гласа от общо 82-ма депутати в 120-местния парламент.

Тя започва кариерата си като тийнейджърка активистка. Учи право в Прищина, а след това завършва магистърска и бакалавърска степен в университета в Питсбърг, САЩ. Тя е възприемана за модел за подражание на жените в балканската страна и е втората жена начело на Косово след Атифете Яхяга, която е президент между 2011 и 2016 г.

За разлика от премиера Курти, Османи заявява, че за нея е приоритет да възобнови спрените преговори за нормализиране на отношенията със Сърбия. Официално Белград все още гледа на Косово като на сръбска провинция и отхвърля декларацията за независимост от 2008 г.

"Мир ще бъде постигнат само когато видим разкаяние и извинение от страна на Сърбия и когато видим справедливост за онези, които са пострадали от нейните престъпления", споделя тя, цитирана от "Дойче веле".

Бившият президент – Хашим Тачи, както и повечето косовски политици, изгражда репутацията си на базата на военните си постижения, воювайки като партизански командир срещу сръбските въоръжени сили. Кулминацията на войната е бомбардировките на НАТО срещу Сърбия през 1999 г. , които принуждават Белград да изтегли полицията и армията си от Косово. С подкрепата на САЩ и други западни страни Косово обявява независимост, но Русия, Китай и няколко други страни от ЕС не го признават за независима държава. Президентският пост се овакантява през ноември, след като Хашим Тачи подава оставка заради обвинения във военни престъпления.

Страната продължава да е затънала в икономически проблеми и политически разногласия, като от време на време се стига и до напрежение в отношенията с Белград. Както Османи, така и министър-председателят Албин Курти се представят като част от следващото поколение косовски политици, които изповядват по-либерални ценности и обещават да се борят с широко разпространената корупция, да подобрят положението в страната и да затвърдят позицията и пред света.

Автор: Антоанета Данаилова

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК