Какво трябва да знаем за европейския ваксинационен сертификат?

Той ще бъде достъпен за гражданите на ЕС до 15 юни

18.04.2021 | 17:45 Редактор: Жаклина Иванова
Какво трябва да знаем за европейския ваксинационен сертификат?

Франция разчита, че държавите от ЕС ще успеят до лятото да постигнат споразумение за единния европейски санитарен сертификат, който ще облекчи пътуванията в чужбина. В същото време се очаква той да не бъде правно обвързващ документ, заяви в ефира на телевизия "Франс 3” външният министър Жан-Ив Льо Дриан.

"Да, смятам, че можем да стигнем до консенсус по ваксинационния сертификат до лятото. Той трябва да улесни пътуванията за тези, които имат възможност. Но става въпрос само за спомагателни функции – това не е паспорт, не е юридически инструмент”, подчерта Льо Дриан.

Въпросът ще бъде обсъден утре по време на срещата на външните министри на ЕС. Освен това ще се разгледа и въпросът за държавите, пътуването до които представлява най-сериозна опасност от гледна точка на разпространението на коронавируса в ЕС.

"Картографията ще се определи в рамките на единната политика. Не бива да се забравя, че пътуванията извън ЕС са разрешени само в изключителни случаи и по уважителни причини”, подчерта министърът.

Според еврокомисаря по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон, единният сертификат ще бъде достъпен за гражданите на ЕС до 15 юни, предава БГНЕС. 

Документът ще съдържа имената на собственика, датата на раждане, номера на паспорта, както и информация дали е бил ваксиниран и с каква ваксина, както и дали е боледувал или не. При липсата на такъв сертификат пътникът ще трябва да се подложи на тест за коронавирус. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК