Сърцето на Навални може да спре внезапно, твърдят медици

На 31 март руският опозиционер обяви безсрочна гладна стачка

18.04.2021 | 16:06 Редактор: Жаклина Иванова
Сърцето на Навални може да спре внезапно, твърдят медици

Най-големият критик на Кремъл Алексей Навални рискува да получи сърдечен арест "всеки момент“ и да почине, тъй като здравето му бързо се влошава, предупредиха лекари, призовавайки за незабавен достъп до най-известния руски затворник, предаде АФП. 

Същевременно депутатите от няколко законодателни събрания поискаха от президента Владимир Путин на Навални да бъде осигурена адекватна медицинска помощ.

Руският опозиционер излежава от февруари присъда от 2,5 години затвор в колония в град Покров на около 100 километра източно от Москва по стари обвинения за присвояване. 

Публикуваните резултати от изследванията на критика на Кремъл, който обяви безсрочна гладна стачка на 31 март, показват повишено количество на калий в кръвта му.

Според личния лекар на опозиционера Анастасия Василиева той е заплашен от бъбречна недостатъчност и внезапно спиране на сърцето.

Същевременно депутати от няколко законодателни събрания в Русия публикуваха открито писмо до президента Путин. Те настояват Навални незабавно да бъде настанен в лечебно заведение, което съответства на тежестта на здравословното му състояние, предава БНР.

Депутатите определят случващото се с опозиционера като "покушение срещу живота на политик, извършено поради лична  и политическа враждебност“. В писмото се подчертава, че президентът носи лична отговорност за живота на опозиционера на територията на Русия, включително в местата за лишаване от свобода, пред самия Навални, пред роднините му и пред целия свят.

Френският външен министър Жан-Ив льо Дриан също изрази загриженост за състоянието на Навални и добави, че в случая президентът Путин има голямата отговорност.

Ден по-рано над 70 знаменитости от цял свят, сред които Джъд Лоу, Ванеса Редгрейв и Бенедикт Къмбърбач изпратиха отворено писмо до руския президент Владимир Путин с искане намиращия се в затвора опозиционен лидер Алексей Навални да получи медицинска помощ. В призива им, публикуван във френския в. "Монд“ се посочва, че той, като руски гражданин, има законно право да бъде прегледан и лекуван от избран от него лекар.

Личният лекар на опозицонера Анастасия Василиева, както и други медици, грижещи се за 44-годишния критик на Кремъл, нямат право да го посещават в руската наказателна колония, където е затворен.

Руските власти са категорични, че Навални получава всички медицински грижи, от които се нуждае.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
2 rate up comment rate down comment 0
50 на 50
преди 2 години
2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Брей този Невални...ще се самозатрие,ама май само така може да привлече световния обществен поглед върху дейността на Путин.... Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Атанас
преди 2 години
Навални има понижено! количество на калий в кръвта, не повишено! Сигнализирай за неуместен коментар