Кучета надушват с 96% точност заразени с коронавирус

Подобно обучение би било опасно обаче, твърдят изследователи

18.04.2021 | 10:15 Редактор: Десислава Атанасова
Кучета надушват с 96% точност заразени с коронавирус

Специално обучени медицински кучета могат да разпознаят с точност до 96%, положителни проби от коронавирус твърди ново проучване.

Изследването, проведено от професионалисти от Центъра за работещи кучета на университета в Пенсилвания, установи, че кучетата могат да бъдат обучени да идентифицират проби от слюнка и урина на пациенти, които са имали положителен тест за Ковид-19.

"Уникалната миризма, свързана със заразяване със SARS-CoV-2, налична в човешката урина, както и в слюнката, дава тласък за развитието на скрининг на базата на миризми, независимо дали чрез електронни, химически или биологични методи за засичане", твърдят изследователите, пише БГНЕС.

Съществува обаче известно безпокойство във връзка обучението на такива кучета, тъй като крайната цел е те да откриват Ковид позитивни пациенти на обществени места, а не чрез такива проби. Подобно обучение би било опасно, тъй като четириногите работници ще трябва да бъдат обучени около хора, които са имали положителен тест за коронавирус.

Изследователите изразиха загриженост относно метода за предоставяне на проби, използвани за обучение на кучета, тъй като има риск те да свикнат с конкретни проби, вместо с определена миризма на Ковид положителна проба.

"Бъдещото обучение на кучета и разследването на биологични, химични и електронни детектори трябва да се съсредоточи върху увеличаването на броя на приложимите проби“, се посочва в изследването.

В идеалния случай, в процеса на обучение трябва да се използват много проби.

Във Финландия обучени кучета бяха използвани миналата година в пилотен проект на летището в Хелзинки-Вантаа.

Международното летище в Сантяго, Чили, също използва кучета

 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК