Словакия премахва карантината за ваксинирани или преболедували Ковид-19

Ще бъде изискван ваксинационен сертификат за доказване на ваксинирането

17.04.2021 | 15:30 Редактор: Десислава Атанасова
Словакия премахва карантината за ваксинирани или преболедували Ковид-19

Словакия премахва карантината при влизане в страната за граждани, които в предходните 14 дни са посетили държави от Европейския съюз, при условие, че те са ваксинирани срещу Ковид-19 или са прекарали болестта.

Ще бъде изискван ваксинационен сертификат за доказване на ваксинирането.

Мярката влиза в сила от 6:00 ч. на 19 април 2021 г. Тя важи още и за гражданите, които в предходните две седмици са били в Исландия, Норвегия, Лихтенщайн, Швейцария или Великобритания.

По информация на посолството ни в Братислава, за да не бъдат поставяни под задължителна карантина, пристигащите трябва да бъдат ваксинирани с mRNA ваксина (например Moderna, Pfizer/BioNTech), като е необходимо да са изминали повече от 14 дни от прилагането на втората доза. Те също така могат да бъдат с поставена векторна ваксина (например AstraZeneca), но при изминали повече от четири седмици от първата доза.

Под карантина в Словакия няма да бъдат поставяни и пристигащите граждани, които в интервала до 180 дни след преболедуване на коронавирус са ваксинирани и са минали най-малко 14 дни от първата доза.

Самоизолацията се премахва и за тези, които могат да докажат с документ, че са прекарали Ковид-19 преди не повече от 180 дни.

 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК