Руските служби за сигурност задържаха украински дипломат

Генералният консул на Украйна е обвинен в получаване на секретна информация

17.04.2021 | 15:10 Редактор: Жаклина Иванова
Руските служби за сигурност задържаха украински дипломат

В Санкт Петербург е задържан генералният консул на Украйна Александър Сосонюк. Той е обвинен в получаване на секретна информация от базите данни на руските правоохранителни органи и на Федералната служба за сигурност.

От пресцентъра на силовото ведомство съобщиха, че Сосонюк е бил задържан на местопрестъплението, докато е получавал информацията от руски гражданин.

Федералната служба за сигурност подчертава, че действията на консула са несъвместими с дипломатическия му статут и очевидно имат враждебен характер по отношение на Руската федерация.

Спрямо Сосонюк ще бъдат предприети мерки в съответствие с нормите на международното право. Дипломатът разполага с имунитет срещу наказателно преследване в страната на пребиваване и единствената възможна мярка в случая е експулсирането му от Русия, предава БНР.

Вчера руското министерство на външните работи обяви за "персона нон грата“ десетима американски дипломати като реципрочен отговор на обявените в четвъртък нови санкции на Съединените щати.

Петима полски дипломати също ще напуснат Русия, след като по-рано Полша експулсира трима служители на руското посолство във Варшава.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК