Зеленски: Само присъединяването на Украйна към НАТО ще гарантира мир

Конфликтът ще определи дали ще бъде запазен истински демократичен ред, заяви той

17.04.2021 | 13:15 Редактор: Жаклина Иванова
Зеленски: Само присъединяването на Украйна към НАТО ще гарантира мир

"Само присъединяването на Украйна към НАТО може да гарантира дългосрочна сигурност и мир", заяви президентът на Украйна Владимир Зеленски в интервю, публикувано в събота за британския вестник "Дейли Телеграф”.

Зеленски, след като обсъди тази тема с френския президент Еманюел Макрон в петък в Париж, заяви, че все още чака подробности кога НАТО ще може да предостави на Киев план за действие за подготовка за членство в алианса.

Както уточнява изданието, украинският лидер потвърди подкрепата си за идеята за провеждане на среща между президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Джо Байдън

Зеленски очаква, че стопанинът на Белия дом ще заяви на срещата на върха "необходимостта от конструктивни преговори за прекратяване на войната в Донбас“. Според Зеленски срещата на високо равнище между САЩ и Русия може да доведе до намаляване на напрежението в Източна Украйна.

Според него новото изостряне на напрежението е тест "за Европа и Запада като цяло“, предаде БГНЕС.

"Този конфликт ще определи дали ще бъде запазен истински демократичен ред, дали ще работи принципът на неприкосновеност на границите и дали държавите ще определят независимо съдбата си", подчерта Зеленски.

"Вече сме в кризисна ситуация. Затова е важно нашите съвместни усилия да дадат плод и да стане очевидно за всички, че агресивните действия и заплахи няма да са от полза за никого", добави той.

Зеленски обвини Москва, че се опитва да окаже натиск върху западните страни и да провери силата на връзката им с Киев, като концентрира сили в близост до украинската граница. Той увери, че гледа на ситуацията "абсолютно трезво“ и не изключва нито един от разгледаните варианти за развитие на събитията.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК