Талибаните: Америка загуби войната, готови сме на всичко

"Ние сме напълно подготвени за мир, но и сме напълно подготвени за джихад", заявяват те

16.04.2021 | 22:52 Редактор: Искра Ангелова
Талибаните: Америка загуби войната, готови сме на всичко

Хаджи Хекмат, лидер на талибаните в сянка в афганистанската провинция Балх е ветеран от групировката, който за първи път се присъединява към бойците през 90-те години, когато те управляват по-голямата част от страната.

Талибаните са организирали демонстрация на сила за посетилите ги журналисти от Би Би Си. Наредени от двете страни на улицата са тежко въоръжени мъже, единият с гранатомет, друг с автомат М4, пленен от американските сили.

Някога Балх е бил една от най-стабилните части на страната; сега се е превърнал в една от най-насилствените.

Барялай, местен военен командир с репутация на свиреп човек, посочва надолу по пътя, "правителствените сили са точно до главния пазар, но не могат да напуснат своите бази. Тази територия принадлежи на моджахедините".

Подобна е картината в голяма част от Афганистан: правителството контролира градовете и по-големите населени места, но талибаните ги превъзхождат с присъствие в големи части от провинцията. Бойците утвърждават властта си чрез спорадични контролно-пропускателни пунктове по ключови пътища.

Докато членовете на талибаните спират и разпитват преминаващите коли, Аамир Сахиб Аджмал, местният ръководител на разузнавателната служба на групировката, казва, че търсят хора, свързани с правителството.

"Ще ги арестуваме и ще ги вземем в плен. Тогава ги предаваме на нашите съдилища и те решават какво ще се случи след това", казва той, цитиран от БГНЕС.

Талибаните вярват, че победата е тяхна. Седнал над чаша зелен чай, Хаджи Хекмат провъзгласява, "ние спечелихме войната, Америка я загуби".

Решението на американския президент Джо Байдън да отложи изтеглянето на останалите американски сили до септември, което означава, че те ще останат в страната след крайния срок от 1 май, договорен миналата година, предизвика остра реакция от политическото ръководство на талибаните. Независимо от това, изглежда, че е дошло времето на бойците.

"Готови сме на всичко", казва Хаджи Хекмат. "Ние сме напълно подготвени за мир, но и сме напълно подготвени за джихад."

Седнал до него, военен командир добавя: "Джихад е акт на поклонение. Поклонението е нещо, което колкото и да го правите, не се уморявате."

През последната година се наблюдаваше очевидно противоречие в талибанския "джихад". Те спряха атаките срещу международни сили след подписването на споразумението със САЩ, но продължиха да се бият с афганистанското правителство. Хаджи Хекмат обаче настоява, че няма противоречие.

"Искаме ислямско правителство, управлявано от шариата. Ще продължим джихада си, докато те приемат нашите искания."

По въпроса дали талибаните биха искали да споделят властта с други афганистански политически фракции, Хаджи Хекмат се позовава на политическото ръководство на групировката в Катар.

"Каквото и да решат, ние ще приемем", казва той многократно.

Местни източници съобщиха, че талибаните са премахнали часовете по изкуство и гражданско образование от учебната програма, заменяйки ги с ислямски предмети, но иначе следват националната програма. Но дали талибаните изпращат собствените си дъщери на училище?

"Дъщеря ми е много малка, но когато порасне, ще я изпратя на училище и в медресето, стига да прилага хиджаба и шариата“, казва Салахудин.

Правителството плаща заплатите на персонала, но талибаните отговарят за това. Това е хибридна система в цялата страна.

В близката здравна клиника, ръководена от хуманитарна организация, историята е подобна. Талибаните позволяват на женски персонал да работи, но те трябва да имат мъжки придружител през нощта, а пациентите от мъжки и женски пол са разделени. Контрацепцията и информацията за семейното планиране са лесно достъпни.

Хаджи Хекмат осмива афганистанското правителство или "администрацията на Кабул", както талибаните го наричат, като корумпирано и неислямско. Трудно мъже като него ще се помирят с другите в страната, освен ако това не е по техните условия.

"Това е джихад", казва той, "това е поклонение. Ние го правим не за власт, а за Аллах и Неговия закон. Да докараме шариата в тази страна. Който се изправи срещу нас, ще се борим срещу него."

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК