Иран е обогатил уран до 60% концентрация

Това е много близко до нивата за създаване на ядрено оръжие

16.04.2021 | 22:36 Редактор: Никола Симеонов
Иран е обогатил уран до 60% концентрация

Иран заяви, че е обогатил уран близо до нивата, необходими за създаване на ядрено оръжие, добавяйки нови пречки пред дипломатите, докато те се опитват да съживят ядрената сделка от 2015 г., която ограничи ядрената програма на Ислямската република в замяна на облекчаване на санкциите, пише Bloomberg.

Първият 60-процетно обогатен уран е получен в 12:40 ч. местно време в петък, съобщи новинарската агенция ISNA, позовавайки се на председателя на парламента Мохамад Бакер Калибаф.

По-късно шефът на ядрената агенция на Иран Али Акбар Салехи заяви, че на ядрената площадка в Натанц се произвеждат около 9 грама материал на час, въпреки че количеството може да спадне до 5 или 6 грама, тъй като съоръжението едновременно произвежда уран, обогатяван до 20% концентрация.

Ходът на Иран идва в отговорът на саботажа в неделя срещу най-голямото му съоръжение за обогатяване в Натанц, за която той обвини Израел, последното нападение в поредица инциденти между регионалните врагове, които разтърсват Персийския залив. Това доближава обогатяването на Техеран значително по-близо до 90% концентрацията на изотопи уран-235, използвани при създаването на ядрените оръжия. Иран казва, че ядрената му програма е мирна, като материалът ще бъде използван за медицинско лечение, пише Bloombergtv.bg

"Атаката на Израел засегна само една от залите в Натанц и не спря обогатяването", каза Салехи, добавяйки, че основният енергиен блок в съоръжението ще бъде възстановен по-късно в петък. Дипломати от Иран, САЩ, Русия, Китай, Великобритания, Франция и Германия отново се събират във Виена в петък, докато се опитват да организират отмяната на американските санкции и стъпките, които Иран следва да предприеме, за да ограничи ядрената си дейност.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК