Във фокуса на НАТО: Конфликтът Русия-Украйна и изтеглянето на САЩ от Афганистан

Алиансът обсъди горещите теми на видеоконферетна среща

14.04.2021 | 19:33 Редактор: Здравко Черкезов

Специално за разговорите на върха - в щабквартирата на НАТО в Брюксел пристигнаха държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и министърът на отбраната Лойд Остин. Посещението им следва дни на дипломатическо напрежение между алианса и Москва, породено от продължаващото увеличаване на руски военни части по украинската граница и Крим. 

"Ние сме притеснени от масивното натрупване на военни. Русия трябва да прекрати това и да спре провокациите", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Освен върху руско-украинската криза, фокусът на страните-членки на НАТО е и върху предстоящото изтегляне на американските военни части от Афганистан.

Вашингтон планира да прекрати присъствието си там до символичната дата 11 септември - денят, когато Ал Кайда извършва поредицата от атентати в Съединените щати през 2001 г.. В отговор на терора, водената от Вашингтон коалиция започва война срещу правителството на талибаните в Афганистан, което приютява ислямистката терористична организация. 

"Това е важен момент за нашият алианс. Преди почти 20 години Съединените щати бяха атакувани на 11 септември. Заедно ние влязохме в Афганистан, за да се справим с тези, които ни нападнаха и да направим така, че Афганистан никога повече да не бъде рай за терористи, които могат да нападнат някой от нас", каза държавният секретар на САЩ.

Очаква се щом Съединените щати се изтеглят, това да направят и останалите страни-членки на НАТО.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК