Трети договор би осигурил 1,8 млрд. допълнителни дози ваксини за ЕС

За да се подготвим за бъдещето, се учим от отговора ни към пандемията в началото, каза Урсула фон дер Лайен

14.04.2021 | 18:28 Редактор: Юлия Христова

Европейският съюз ще получи допълнително 50 милиона дози от ваксината срещу Ковид-19 на Фазйър и Бионтех. Това заяви председателят на Европейската комисия, Урсула фон дер Лайен. По думите ѝ - до юли производителят ще достави в съюза общо 250 млн. дози, като допълнителните 50 млн. ще бъдат разпределени между държавите според броя на населението.

Европейската комисия започва и преговори за трети договор с Pfizer/BionTech, който ще осигури 1,8 милиарда дози за 2022-ра и 2023-та година. По думите на Урсула фон дер Лайен вчерашното решение на Johnson and Johnson да преустанови временно доставките на ваксината заради случаи на тромбози, показва колко уязвима е имунизационната кампания на съюза.

"За да се подготвим за бъдещето, се учим от отговора ни към пандемията в началото. Ясно е, че за да победим вируса, ще трябва да сме подготвени, че в определен момент може да се нуждаем от бустери, за да подсилим и удължим имунитета, както и да разработим ваксини за новите варианти, които да ни бъдат доставени рано и в достатъчни количества. Имайки това предвид, трябва да се съсредоточим върху технологии, които са доказали своята стойност. РНК ваксините са ясен пример. Сега навлизаме в преговори за трети договор, който ще осигури 1,8 милиарда допълнителни дози за 2022 и 2023 г.", посочи Урсула фон дер Лайен.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК