Военните в Русия изградиха цял град. Очевидец: Придвижването е невъзможно

Мнозина на Запад и в Украйна се опасяват от подновяване на конфликта

14.04.2021 | 10:50 Редактор: Искра Ангелова
Военните в Русия изградиха цял град. Очевидец: Придвижването е невъзможно

Огромен военен лагер е изникнал близо до границата с Украйна. А в самата Русия се наблюдават необичайни придвижвания на военни части и танкове.

"Изградиха цял град"

"Навсякъде е струпана военна техника. Вече не е възможно да се придвижиш донякъде - нито пеша, нито с кола", възмущава се 59-годишният Андрей Иванович. Наблизо е вилата му, където идва всяка събота и неделя. "Обади ми се един съсед, който живее във вилата си целогодишно. Каза ми: Ужасно е, целият район е разоран от тежкотоварната военна техника".

Непосредствено пред двора на Иванович са паркирани няколко военни камиона, а пътят е набразден от дълбоките дири, прокарани от гумите им. "Това е необичайно, никога преди не се е случвало такова нещо", казва Иванович. Хората, които имат вили в района, и преди са виждали военна техника и са чували експлозии от намиращия се недалеч военен полигон. Но сега военните са изградили цял град, твърди Иванович.

В лагера се веят руски знамена, районът е осеян с огромни шатри, някои от които са снабдени с комини - очевидно тук се намира полевата кухня. В лагера има и военно-полева болница.

Обществеността научи за базата от Руслан Левиев. Анализаторът от московския Conflict Intelligence Team е проучил видеа, качени в интернет от потребители. На тях се виждат танкове, които биват прехвърляни от влакови композиции на тежкотоварни ремаркета. Левиев е успял да локализира и две железопътни станции. Тези видеа, както и разказите на обитатели на вили в района, в крайна сметка го насочили към новоизникналия военен лагер.

"Изграждането на подобен лагер отнема около месец. Ето защо в случая категорично не може да става дума за някакво военно учение", убеден е московският анализатор. Левиев припомня, че големите военни учения се планират отрано, струват скъпо и са сложни за организиране. Затова и се обявяват предварително. А и в Русия големите военни учения се провеждат по традиция през септември.

На снимките в социалните мрежи Левиев е успял да идентифицира военни единици от Сибир и от региона на Волга и Урал. "Толкова много военна техника и такава концентрация на ресурси не сме виждали от горещата фаза на войната в Донбас през 2014 и 2015 година", посочва той, цитиран от "Дойче Веле".

Мнозина на Запад и в Украйна се опасяват от евентуално подновяване на военния конфликт. А лагерът край Воронеж може да играе в тази връзка важна роля. От края на март в социалните мрежи постоянно се появяват видеа, които показват придвижвания на руски военни части и на влакови композиции, натоварени с танкове и друга военна техника.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Тази статия е напълно измислена, лично творчество, целенасочена. Всяко действие е в рамките на тяхната си територия. А каква работа имат онези формирувания чиято държава е на повече от 12-13 х. Км тук, в Ч Море. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 3 години
Какви са тия неизвестни московски анализатори?Статията ви е изцяло тенденциозна без непроверена информация Сигнализирай за неуместен коментар