Чехия: Най-много хора с наднормено тегло и най-много жертви на Ковид-19

Има връзка между затлъстяването и коронавируса, смятат експерти

13.04.2021 | 16:42 Редактор: Жаклина Иванова
Чехия: Най-много хора с наднормено тегло и най-много жертви на Ковид-19

Чехия е страната с най-много жертви на Ковид-19 в Европа на 100 000 души население.  "Действителният брой на жертвите навярно е поне с една трета по-висок от регистрирания", казва зам.-ректорът на Карловия университет в Прага професор Ян Конвалинка.

В същото време Чехия има относително добре развито здравеопазване и БВП, който е близък до средния за ЕС, в страната няма големи социални различия, а жизненият стандарт е вторият най-висок сред посткомунистическите държави в Европа. Защо тогава там умират толкова хора от Ковид-19?

Повечето чешки експерти и анализатори обвиняват за това катастрофално развитие популисткото правителство на олигарха Андрей Бабиш. 

"Докато другите страни обявяваха локдаун, в Чехия разхлабваха мерки. Така беше след лятната ваканция през миналата година, както и преди Коледа. А сега правителството отново смята да стори същото", заяви Вацлав Хоржейши, имунолог от Чешката академия на науките. За многото смъртни случаи от Ковид-19 са допринесли и слабият контрол над мерките срещу пандемията, недостатъчното тестване и все по-широкото разпространение на опасната британска мутация.

Има обаче и експерти, които смятат, че големият брой на жертвите се дължи основно на нездравословния начин на живот на голяма част от чешките граждани. Страната заема първо място в света по консумация на бира на глава от населението. Освен това Чехия е "лидер" в Европа по разпространението на марихуана сред младите хора. Страната е водеща и по броя на пушачите.

В сегашната пандемия неблагоприятно влияние оказва и друг фактор: 57% от жените и 71% от мъжете в Чехия са с наднормено тегло - по този показател страната заема първо място сред държавите от ЕС, пише DW.

"Бяхме шокирани да установим пряката зависимост между наднорменото тегло и броя на смъртните случаи от Ковид-19", каза тогава основният автор на доклада Д-р Тим Лобстейн пред вестник "Гардиън".

"За съжаление ние сме първенци в Европа по броя на хората със затлъстяване. А 80% от приетите в болница пациенти с Ковид-19 страдат от затлъстяване или наднормено тегло", казва пред ДВ Ладислав Душек, ръководител на чешкия Национален институт за здравна информация и статистика.

"Хората с наднормено тегло са най-силно засегнати от пандемията", казва Мартина Вашакова, ръководителка на клиниката за белодробни заболявания към университетската клиника в Прага. "Дори онази степен на затлъстяване, която в Чехия е "в рамките на нормата", всъщност е опасна. Големият корем при мъжете и жените крие значителен риск", казва Вашакова. "Пандемията започна още преди една година. Всеки един с наднормено тегрло имаше възможността да свали няколко килограма, за да намали риска от тежко протичане на Ковид-19. Но вместо това установявам, че хората са стресирани и дори напълняват още", казва Мартина Вашакова.

След разхлабването на мерките в средата на април чехите ще имат повече възможност да спортуват на открито. Местните лекари са категорични: в битката срещу коронавируса е важен всеки килограм.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК