Брутални престъпни милиции превземат Рио де Жанейро

Който се изправи срещу тях, рискува да бъде убит

13.04.2021 | 13:13 Редактор: Здравко Черкезов
Брутални престъпни милиции превземат Рио де Жанейро

50-годишната хигиенистка Мария никога няма да забрави как през 2019 година в квартала ѝ в гъсто населения регион Байшада Флуминенсе в щата Рио де Жанейро нахлула престъпна милиция и прогонила местната наркобанда. "Всичко продължи само един ден. И след това членовете на милицията станаха новите шефове в нашия квартал."

Мария не е истинското ѝ име. Тя не иска да разкрие своята самоличност, страхува се от реакцията на бруталната милиция. След като "завзела властта" в квартала, криминалната групировка първо убила собственика на местната автобусна фирма, за да завземе бизнеса му.

"А след това обикаляха от къща на къща и искаха пари от хората", спомня си бразилката. "В началото отказахме, но те ни заплашиха. Изнудват за пари и аптеки и супермаркети, дори и детски градини." Престъпната милиция в квартала ѝ налага дори "данък" за газови бутилки и кабелна телевизия. 

Рекет и незаконно строителство

И тя далеч не е единствената в щата. Бизнесът на тези криминални групировки е доста печеливш. Твърди се, че те стоят далече от търговията с наркотици. Но следователи от Рио де Жанейро откриват все повече връзки между престъпните милиции и наркобандите. От полицията и прокуратурата казват и друго: че криминалните групировки стават все по-безпощадни. Те убиват своите противници все по-брутално. Заравят ги в масови гробове, за да не привличат внимание.

Членовете на престъпните милиции имат едно предимство пред наркобандите: те са преминали военно обучение. Набират кадри сред свои познати - бивши военни, полицаи и пожарникари.

Социологът Хосе Клаудио Алвес от години анализира действията и схемите на престъпните милиции в Рио де Жанейро. "Началото им датира от 1960-те години", казва той. "Тогава, по време на военната диктатура, полицаи започнаха да обикалят в свободното си време като "отряди на смъртта". Предприемачи от региона им плащаха за това да убиват техни противници", разказва социологът. "Междувременно престъпните милиции уголемиха драстично зоните си на влияние около и в Рио де Жайнеро. Ако преди 20 години те бяха само в западната част на града, то днес са превзели половината квартали на Рио", казва още Алвес. Със своите организирани акции с военни методи те прогонват местните младежки наркобанди и навън влиянието им е почти невидимо, добавя социологът, цитиран от DW.

Важна част от техния бизнес са имотните сделки. Престъпните милиции строят често жилищни сгради без разрешително. "Те не се опасяват от контрол, защото познават добре отговорните служители в общината. Не биват и глобявани, защото имат свои хора и в полицията", казва Алвес. А незаконното строителство има много тъмни страни: така например криминалните групировки издигат къщи в защитени зони или пък не спазват всички стадарти, за което обитателите на сградите плащат дори с живота си. През 2018 година един незаконно построен жилищен блок се срути. Тогава починаха 24 души.   

Но дори и това не е променило нещата. Милициите имат все същата власт и стават дори още по-агресивни. Опитват се да подкупват все повече полицаи. Следователят Габриел Ферандо казва: "Първо искат да те подкупят, а ако не стане, започват да те заплашват. Ако и това не помогне, се опитват да ти навредят."

Редица десни членове на Градския съвет в Рио де Жанейро са смятани за "дългата ръка" на престъпните милиции. Повечето от тях са бивши военни полицаи. А онези политици, които откажат да съдействат на криминалните групировки, рискуват да бъдат убити. Като лявата депутатка Мариеле Франко, която години наред се бори срещу влиянието на милициите в бедните квартали на Рио - през 2018 тя и шофьорът ѝ бяха разстреляни на улицата. Убийството им беше приписано на милицията "Бюро на престъплението", която е активна в бедняшкия квартал Рио дас Педрас недалеч от Олимпийския град. Като поръчител на убийството е смятан тамошният шеф на милицията Адриано да Нобрега, който беше застрелян от полицаи при опит за бягство.

Семейство Болсонаро и престъпният свят

Странното е, че Нобрега е поддържал добри връзки с политици от най-високо равнище. Преди време в ролята си на депутат сегашният президент Болсонаро публично е изричал похвали по адрес на престъпния шеф. Много преди убийството на Мариеле Франко синът на Болсонаро - Флавио, който е сенатор в Рио, връчи на Нобрега дори почетен орден - най-голямото признание на града. Освен това дълги години съпругата и дъщерята на криминалния бос са били назначени в офиса на Флавио Болсонаро. Поради това президентският син е разследван за връзки с криминалния свят.

В Рио де Жанейро престъпните милиции отдавна са нещо като държава в държавата. Те разширяват влиянието си все повече - с драматични последици за хората в региона. Най-тежко засегнати са най-бедните. Като Мария. Хигиенистката трябва да плаща всеки месец 18 евро "такса" на престъпната милиция в квартала ѝ. А за нея това са много пари. "Тук вече не може да се живее спокойно. Който се изправи срещу милицията, бива убит. Много се страхувам - особено през нощта."

Снимки: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК