Австралия няма да купува ваксината на Johnson & Johnson

Препарат е подобен на този на AstraZeneca, от който страната вече договори доставки

13.04.2021 | 11:46 Редактор: Здравко Черкезов
Австралия няма да купува ваксината на Johnson & Johnson

Австралия реши да не купува ваксината срещу Ковид-19 на американската компания Johnson & Johnson, предаде Associated Press.

Министърът на здравеопазването Грег Хънт обясни днес, че еднодозовият препарат е подобен на този на AstraZeneca, от който страната вече договори доставки.

Австралия планираше да разчита на произведени на нейна територия дози от ваксината на британско-шведската компания, за да може да предложи до октомври поне по една инжекция на всички свои пълнолетни граждани. Миналата седмица обаче правителството обяви, че вече предпочита препарата на американския фармацевтичен гигант Pfizer/BioNTech за хората под 50-годишна възраст.

Причината е потенциалният риск от двудозовата ваксина на AstraZeneca, която изглежда е причинила, макар и в много редки случаи, кръвни съсиреци, информира БТА.

Австралия, с население от 26 млн. души, удвои поръчката си от Pfizer/BioNTech до 40 млн. дози. Страната е придобила до момента общо 3,7 млн. дози от ваксините на американската компания и на AstraZeneca. 1,2 млн. от тях вече са инжектирани.

В Австралия от началото на пандемията бяха потвърдени над 29 хил. случая на коронавирус. 909 души са починали.

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК