Булка от ИДИЛ: Това е адът на земята, синът ми трябваше да яде трева за вечеря

"Всеки учен знае, че това, което правят те, изобщо не е ислямско", заявява 25-годишната Мутана

13.04.2021 | 10:23 Редактор: Искра Ангелова
Булка от ИДИЛ: Това е адът на земята, синът ми трябваше да яде трева за вечеря

25-годишно момиче, родено в Хакенсак, Ню Джърси, е една от "звездите" на 90-минутен документален филм, озаглавен "Завръщането: Животът след "Ислямска държава". Премиерата му беше на филмовия фестивал South by Southwest в Остин, Тексас.

Мутана е родена в САЩ, баща ѝ е дипломат, но в момента тя живее в бежанския лагер "Родж" в Сирия заедно с 2-годишния си син, тъй като не може да се завърне в родината си.

Тя бяга от дома си в края на 2014 г. и отива в Сирия, където се омъжва за трима бойци на ИДИЛ, но всички те умират в битка. Тя подкрепя кървавото нападение срещу "Шарли Ебдо" през 2015 г., при което загинаха 12 души.

В документалния филм "Мутана" връща спомените към един от туитовете на Доналд Тръмп от февруари 2019 г., който гласи: "Наредих на държавния секретар Майк Помпео и той е напълно съгласен да не допуска Хода Мутана обратно в страната."

Помпео заяви в интервю тогава, че Мутана няма право, нито валиден паспорт, нито виза за САЩ.

"Когато излезе туитът от Тръмп, загубих всякаква надежда. Не знаех какво ще се случи с мен", коментира тя и добавя, че ИДИЛ не е ислямска група, а привърженици, които използват исляма, за да спечелят повече власт, хора и пари.

"Това разруши живота на много хора. Когато погледна назад - не мога да разбера кое е по-трудно, бомбардировките или гладуването. Синът ми трябваше да яде трева за вечеря. Тогава захвърлих всичко и си тръгнах. Излязох със сирийците, само за да спася себе си и детето ми. Ще съжалявам до края на живота си, че се присъединих към ИДИЛ. Бих искала да мога да изтрия тези спомени", категорична е тя.

На въпрос защо се присъединява към "Ислямска държава", тя отговаря: "Исках да се чувствам полезна, но ИДИЛ е огромна манипулация. Чувствах се безполезна през целия си живот. И всеки сайт, който посещавах, имаше сирийски реклами, че сирийците се нуждаят от помощ и че те гладуват. Така че просто се впуснах в това. Имах много лоши отношения с майка ми. Помислих си, че ще станат по-добре, ако стана по-вярваща, защото тя е много религиозна. В интернет четях всичко, но когато започнат да ти промиват мозъка - ти не го осъзнаваш", коментира още Мутана.

Тя се присъединява към ИДИЛ с надеждата, че там ще е нейното щастливо място, където мюсюлманите си помагат, но се сблъсква точно с обратното. На нея не ѝ е позволено да се събира с хора, а единственото ѝ забавление тогава е да гледа съпруга си как играе видеоигри, които по принцип са забранени.

"Наистина беше адът на Земята", казва още момичето.

Но идва момент, в който толкова ѝ писва, че плаща на контрабандист, за да я спаси от ДАЕШ. Оказва се, че всъщност тя е натоварена в камион, пълен с жени, пътуващи към войници на терористичната организация. Все пак тя успява да се измъкне заедно със сина си. А това, което преобръща представите ѝ за "Ислямска държава", е че вижда как жените от малцинството на язидите са превърнати в секс робини.

"Те се купуваха и продаваха. Чух ужасни истории. Всеки учен знае, че това, което правят ИДИЛ, изобщо не е ислямско", добавя тя.

А връщайки се в ранните си години, Мутана споделя, че на 11 са я карали насила да носи хиджаб.

През ноември м.г. федерелен съдия постанови, че Мутана не е американски гражданин, тъй като баща ѝ в Йемен е бил секретар на Йеменската мисия към ООН. И така, съгласно дългогодишен регламент - децата на дипломатите нямат право на гражданство, когато са родени в САЩ. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години