Племето, за което принц Филип е като Бог, ще почете паметта му с ритуален танц (+ВИДЕО)

Връзката между хората на остров Тана и англичаните е много силна

12.04.2021 | 22:03 Редактор: Здравко Черкезов

Не само Великобритания скърби за смъртта на принц Филип. Към Лондон се присъединява племенна общност, обитаваща тихоокеански остров на половин свят разстояние.

В продължение на десетилетия две села на вануатуанския остров Тана почитат херцога на Единбург като богоподобна духовна фигура. Там в момента тече официален траур, а племената се събират в понеделник на церемония в памет на принц Филип.

"Връзката между хората на остров Тана и англичаните е много силна... Изпращаме съболезнования до кралското семейство и народа на Англия", казва вождът на племето Япа, съобщава агенция Ройтерс.

През следващите няколко седмици островитяните периодично ще се срещат, за да провеждат ритуали за херцога, на когото се гледа като на "прероден потомък на много мощен дух или бог, който живее в една от техните планини", казва антропологът Кърк Хафман, който е изучавал племената от 70-те години на миналия век, пред BBC.

Те вероятно ще проведат ритуален танц, ще проведат шествие и ще покажат сувенири на принц Филип, докато мъжете ще пият кава, церемониална напитка, направена от корените на растението кава.

Траурът ще завърши със "значително събиране" като заключителен акт на траур. "Ще бъде показано много богатство", което би означавало ямс и растения кава, казва журналистът от Вануату Дан Макгари. "А също и прасета, защото те са основен източник на протеин. Очаквам много прасета да бъдат убити за тържественото събитие."

Четете повече по темата в Dnes.bg

Видео: AP Archive
Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години