Броят на убитите в Мианмар достигна 700 души

Само в петък са загинали 82 души, военните използват тежка артилерия срещу цивилни

11.04.2021 | 18:16 Редактор: Никола Симеонов
Броят на убитите в Мианмар достигна 700 души

Броят на убитите след военния преврат в Мианмар достигна 700 души след нова ескалация на насилието през уикенда, предаде ДПА.

Според неправителствената организация Асоциация за подпомагане на политическите затворници (AAPP) най-малко 701 души са били убити при бруталните репресии на силите за сигурност срещу протестиращи.

Само в петък са били убити 82 души в югоизточния град Баго, съобщи асоциацията. Местни медии информираха, че военните са използвали тежка артилерия срещу цивилни.

"ООН в Миамнар следи събитията в Баго и съобщенията, че е била използвана тежка артилерия срещу цивилни, както и че е била отказана медицинска помощ на ранените", написа в Twitter бюрото на ООН в Мианма и призова да спре насилието и ранените да получат медицински грижи.

След като военният преврат на 1 февруари свали от власт цивилното правителство, а лидерката му Аун Са Су Чжи беше поставена под домашен арест, гражданите на Мианмар протестират почти всеки ден въпреки бруталните репресии, предаде БТА.

Армията използва бойни боеприпаси срещу демонстрантите, а близо 3000 са задържани, според Асоциацията за подпомагане на политическите затворници. Има и сведения, че те са подлагани на мъчения.

Протестиращите обаче остават непреклонни и днес хората отново излязоха на улиците в цялата страна, отбелязва ДПА.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК