САЩ и Израел с тясно сътрудничество по ядрената сделка с Иран

През последните седмици Тел Авив и Техеран съобщиха за саботаж срещу техни кораби в морето

11.04.2021 | 16:02 Редактор: Никола Симеонов
САЩ и Израел с тясно сътрудничество по ядрената сделка с Иран

Израел и САЩ ще работят в тясно сътрудничество, за да може споразумението с Иран да предотврати надпреварата във въоръжаването в региона и да защити еврейската държава. Това заяви днес министърът на отбраната на Израел Бени Ганц по време на съвместната пресконференция са американския министър на отбраната Лойд Остин в Тел Авив.

Военният министър е на първото си посещение на високо равнище в Израел след началото на опитите за подновяване на ядреното споразумение с Иран от 2015 г.

Визитата на Остин включва разговори с премиера Бенямин Нетаняху, който се притеснява от желанието на администрацията на Байдън Вашингтон да се върне към ядрената сделка с Техеран, от която бившият президент на САЩ Донълд Тръмп се отказа.

Нетаняху заяви, че Израел няма да се обвързва с подновената сделка, която според него е временно ограничаване на иранските ядрени способности, която би проправила пътя за производство на бомби в дългосрочен план. Техеран твърди, че атомните му амбиции са изцяло мирни, съобщи Ройтерс.

Израелските власти отдавна заплашват с последващи военни действия срещу Иран, ако преценят, че чуждестранната дипломация е в задънена улица, съобщава БГНЕС.

В публичните си изяви Остин не коментира конкретно Иран. Той каза, че администрацията на Байдън ще продължи да гарантира "качественото военно предимство“ на Израел в Близкия Изток като част от "силния ангажимент към Израел и израелския народ“.

Той подчерта, че отношенията между Вашингтон и Тел Авив са от основно значение за регионалната стабилност и сигурност в Близкия Иток.

През последните седмици Израел и Иран съобщиха за саботаж срещу техни кораби в морето. Сирия обвини Израел във въздушни удари на нейна територия, а Израел заяви, че се опитва да спре натрупването на ирански сили в съседна Сирия.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК