Южноафриканският вариант на Ковид-19 може да пробие ваксината на Pfizer

Разпространението му сред имунизираните е 8 пъти по-високо, отколкото сред неваксинираното население

11.04.2021 | 15:25 Редактор: Искра Ангелова
Южноафриканският вариант на Ковид-19 може да пробие ваксината на Pfizer

Южноафриканският вариант на Ковид-19 е по-устойчив към ваксината на Pfizer-BioNTech, показа проучване, проведено от учени от университета в Тел Авив съвместно с мрежа от клиники, според изданието Times of Israel.

"Южноафриканският вариант на коронавируса е значително по-устойчив към действието на ваксината Pfizer-BioNTech, в сравнение с другите варианти, установиха израелски учени в първо по рода си проучване, основано на реални данни", се казва в публикацията. Изследването, обаче, все още не е научно рецензирано.

Екип от експерти от университета в Тел Авив и мрежата от клиники Клалит са изследвали и сравнили резултатите от почти 400 души, които са имали положителен тест за Ковид-19, 14 дни или повече, след като са получили една или две дози от ваксината, срещу същия брой неваксинирани пациенти със заболяването. Разпространението на южноафриканския вариант на коронавирус сред ваксинираните е осем пъти по-високо, отколкото сред неваксинираното население.

"Въз основа на разпространението на щама сред населението ние очаквахме само един случай на южноафриканския вариант, но установихме осем“, каза професор Ади Стърн, която ръководи проучването, пред изданието. Тя отбеляза, че резултатите показват, че южноафриканският вариант, в сравнение с изходния щам и британския вариант, е "способен да пробие защитата на ваксината". Според изследователя обаче, тъй като малък брой израелци са заразени с него, не може да се оцени с точност намаляването на ефективността.

В момента преобладаващият вариант на коронавирус, причиняващ по-голямата част от инфекциите в Израел, е британският щам. Изследователите отбелязват, че получените данни изискват по-внимателно епидемиологично наблюдение, за да се ограничи разпространението на южноафриканския вариант на коронавирус в Израел, информира БГНЕС.

Масовата ваксинация на населението срещу Ковид-19 започна в Израел на 20 декември миналата година. На 10 януари ваксинираните започнаха да получават втората доза. Досега повече от 5,3 милиона души са получили първата доза, а над 4,9 милиона са получили втората.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК